Image
Heljda 2
Photo: wallpaperflare.com (free for commercial use)

Pre više vekova, heljda se uzgajala najpre u visokim ravnicama Himalaja i jugoistočne Kine gde se koristila kao osnovna žitarica pre pirinča, a zatim su ostale žitarice postepeno zamenile njen uzgoj. 

Ova žitarica je bogata biološki vrednim proteinima, esencijalnim aminokiselinama, odličan je izvor dijetalnih vlakana, mangana, magnezijuma, bakra, fosfora i pruža nam dva flavonoida sa jakim antioksidativnim dejstvom, kvercetin i rutin. 

Kako heljda deluje na naš organizam?

Prevencija srčanih bolesti 

Heljda ima visok sadržaj fitonutrijenata, flavonoida, koji deluju kao antioksidanti u našem organizmu, uklanjaju štetne slobodne radikale koji su uzrok mnogih kardiovaskularnih bolesti.

Heljda sadrži rutin koji potpomaže stvaranje “dobrog” HDL holesterola a smanjuje apsorpciju “lošeg” LDL holesterola i time smanjuje šanse za kardiovaskularna oboljenja.

Prevencija od raka

Heljda je odličan izvor dijetalnih vlakana koja povoljno deluju na varenje, omogućavaju redovno pražnjenje creva, sprečavaju zatvor, potpomažu eliminaciju toksina i štetnih materija i smanjuju rizik od nastanka karcinoma želuca i debelog creva.

Upravljajte dijabetesom

Ova žitarica je fantastičan izvor biljnih vlakana koja pomažu dijabetičarima jer usporava apsorpciju šećera u krvi čime značajno smanjuje nivo šećera u krvi. Ovaj efekat je dokazan zbog prisustva jedinjenja poznatog kao hiro-inozitol koje se nalazi u heljdi. 

Heljda je i dobar izvor minerala magnezijuma čija niži nivo u organizmu povećava rizik od nastanka dijabetesa tipa2

Visok sadržaj proteina 

Heljda je visoko proteinska hrana (izvor svih osam esencijalnih aminokiselina koje naš organizam ne može da sintetiše nego se moraju uneti hranom) smatra se kompletnim proteinom.

Proteini su makronutrijenti neophodni za normalan rast i razvoj organizma, strukturna su komponenta tkiva, ćelija, hormona, uključeni su u transport kiseonika i drugih hranljivih materija, za mišićnu kontrakciju, imunitet, za prenos naslednih osobina i mnogo toga. 

Istraživanja su dokazala da kompletni protein kao što je heljda mogu usporiti gubitak kostiju i mišićne mase, daju snagu, i izdržljivost tokom fizičke aktivnosti.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici