Image
Biljna vlakna 1
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Biljna vlakna (ostaci biljne hrane koji ne podležu procesu varenja) imaju značajnu ulogu u ishrani i preporuka je da ih uključite u svaki obrok.

Ona potpomažu kretanje creva, povećavaju iskoristljivost hranljivih materija iz hrane koju unesemo, smanjuju rizik od razvoja dijabetesa i srčanih bolesti.

Ovi važni nutrijenti prisutni su uglavnom u voću, povrću, mahunarkama, žitaricama od celog zrna.

Odlični izvor ovih vlakana su: ječam, ovsena kaša, orašasti plodovi, voće (jabuke, kruške, agrumi, maline, suve šljive), pasulj, grašak, integralni pirinač.

Postoje dve vrste ovih vlakana:

Rastvorljiva koja pomažu snižavanju holesterola i glukoze u krvi i nerastvorljiva koja povoljno deluju na crevnu peristaltiku i sprečavaju zatvor.

Pogledajmo neke od prednosti unosa biljnih vlakana:

Pružaju osećaj sitosti i pomažu održavanju zdrave težine

Biljna vlakna u ishrani pokazuju ogromnu korist za ljudski organizam. Ona čine da se brzo osećate sito čime se sprečava preterano konzumiranje hrane koje za posledicu ima povećanje telesne težine i gojaznost.

Mnogi lekari preporučuju dijtealna vlakna kada ste na dijeti jer su vaš saveznik u mršavljenju. Ovi važni nutrijenti mogu vam pomoći da kontrolišete svoju težinu. Redovni unos namirnica bogatih ovim nutrijentima pomoći će vam da se osećate zdravije, energičnije i sposobnije za obavljanje svojih svakodnevnih obaveza.

Bolja probava

Vlakna podstiču rad creva, njihovo redovno pražnjenje, povećava količinu i kvalitet stolice, mekši feces pa su posebno važna u ishrani ljudi koji imaju problem sa zatvorom i neredovnom stolicom. Ona detoksikuju creva, eliminišu štetne materije iz njih, hrane dobre crevne bakterije i smanjuju rizik od raka debelog creva.

Jedite više namirnica bogatih vlaknima i brzo ćete primetiti promenu na bolje.

Možda vas zanima: Prirodne namirnice za detoksikaciju debelog creva

Prevencija bolesti

Unošenjem namirnica bogatih ovim vlaknima usporava se apsorpcija ugljenih hidrata i masti iz hrane i time doprinosi stabilizaciji glukoze u krvi i nižim vrednostima holesterola.

Ovi ugljeni hidrati višetruko doprinose vašem dobrom zdravlju i vaš su saveznik u borbi protiv visokog krvnog pritiska, visokog holesterola, srčanih oboljenja, dijabetesa tipa 2 i mnogih drugih bolesti.

Pratite nas na našoj Facebook stranici