Image
Grejpfrut 2
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Ljudskom organizmu potrebni su ugljeni hidrati jer obezbeđuju energiju našim ćelijama kako bi mogle pravilno da funkcionišu. Kada ne možemo da koristimo energiju u riziku smo od povišenog nivoa šećera u krvi, dijabetesa a sve to može dovesti do drugih hroničnih poremećaja kao što su problemi sa vidom, bubrezima, kardiovaskularnih poremećaja i mnogih drugih.

Namirnice sa visokim glikemijskim indeksom GI (GI predstavlja brzinu kojom se podiže nivo šećera u krvi nakon određenog obroka) brzo podižu nivo šećera u krvi, dovode do njegovog naglog skoka što je posebno važno kod dijabetičara, osoba sa insulinskom rezistencijom kao i onih koji žele da smršaju.

Dakle osobe sa dijabetesom bi trebalo da izbegavaju voće sa visokom GI i da se opredele za ono sa niskim GI kao što su jabuke, kruške, grejpfrut, trešnje, jagode, šljive...

Grejpfrut

Grejpfrut je voće sa niskim glikemijskim indeksom i visokim udelom vitamina C, pa ga lekari preporučuju dijabetičarima. Međutim grejpfrut može stupiti u interakciju sa nekim lekovima pa ako želite da ga dodate u svoju ishranu prvo se konsultujte sa lekarom.

Trešnje

Trešnje su bogate kalijumom, jačaju imunitet i smatraju se voćem sa niskim glikemijskim indeksom (koji pomaže u održavanju nivoa šećera u krvi) što je posebno važno kada je ishrana dijabetičara u pitanju.

Kruške

Nizak glikemijski indeks, bogatstvo vlakana, vitamina C, E, tiamina su nešto što kruške čini voćem pogodnim za dijabetičare. Bilo da ih konzumirate samostalno ili kao dodatak salatama one su voće koje pored toga što nam pružaju bogat i osvežavajući ukus mogu sniziti nivo holesterola u krvi i doprineti boljem kardiovaskularnom zdravlju.


Takođe pročitajte: Zbog čega treba jesti kruške?


Narandže

Ovo citrusno voće je bogato vitaminima C, folatima, mineralima kalijumom ali i važnim biljnim vlaknima koja usporavaju apsorpciju ugljenih hidrata i time sprečavaju nagli skok šećera u krvi. Kako bi iskoristili sve dobrobiti ovog voća a pritom smanjili unos kalorija preporuka je konzumirati ga u celovitom obliku umesto soka. 1 narandža nam obezbeđuje 45 kalorija dok čaša soka od ovog voća pruža nam 110 kalorija.


Možda vas zanima: Sok od pomorandže - osvežavajući i hranljivi napitak 


Jagode

Jagode su niskokalorična namirnica sa niskim glikemijskim indeksom a bogata vitaminom C, magnezijumom, vlaknima koji je čine poželjnom namirnicom u kontroli dijabetesa. Bobičasto voće poput borovnica, malina, kupina, ribizla su takođe plovodi sa niskim GI pa možete uživati i njima.

Pratite nas na našoj Facebook stranici