Image
Cuvarkuca 1
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Čuvarkuća je višegodišnja biljka, naučno poznata kao Sempervivum tectorum,koja vodi poreklo iz Evrope i veoma je lekovita. Ova sočna biljka, je veoma otporna, lako se uzgaja i ne zahteva nikakav poseban tretman pa nije ni čudo što je prisutna u mnogim domovima.

Čuvarkuća se oda davnina koristi za lečenje raznih zdravstvenih tegoba zbog svog hemijskog sastava, njeno sveže lišće i sok se koriste za pravljenje lekova. Jedinjenja prisutna u njenom sastavu, kiseline (jabučna, mravlja), tanini, smole, flavonoidi, ugljeni hidrati pokazuju protivupalno, antiseptično, diuretično i adstringentno dejstvo pa se ona koristi u narodnoj medicini zbog svog lekovitog dejstva.

Možda vas zanima: 6 stvari koje će se dogoditi telu ako počnete da jedete med svakog dana

Primenjuje se u obliku čaja, soka, obloga,masti, tinktura, može se konzumirati oralno ili primetniti lokalno za spoljnu upotrebu. Slično biljci aloji, sveže isceđen sok iz lišća ove biljke koristi se za lečenje nervnog sistema, za uklanjanje bradavica, kurjeg oka, ublažavanje bolova kod ujeda insekata, uboda, ogrebotina, nekoliko kapi soka pomoći će kod upale uha.

U kombinaciji sa medom ubrzava metabolizam, prirodan je lek za jačanje imunološkog sistema, detoksikaciju organizma, ciste, kod problema sa varenjem, zatvora.

Jača imunitet

Naučna istraživanja dokazala su da je ova biljka bogata polisaharidima i drugim sastojcima koji pokazajuju antibakterijsko dejstvo i štite imunitet. Jedan svež list dnevno ojačaće vaš imunološki sistem i zaštiti vas od infekcija.

Takođe pročitajte: Sprečite nastanak hemoroida ili kontrolišite već postojeće sa ovim namirnicama

Prirodan lek za kožne probleme

Sok i obloge od svežih listova ove biljke pokazuju adstringentno i umirujuće dejstvo na kožu, pa se koristi za kožne probleme i iritacije. Lokalno primenjena biljka pomaže kod opekotina, ispucale kože, akni, opekotina od Sunca, ujeda insekata, bradavica, posekotina, čireva u ustima, podstiče zarastanje kože.

Lekovito dejstvo lista čuvarkuće na stomak 

Jedan svež list dnevno dovoljan je da poboljšate vaš sistem organa za varenje i zdravlje celokopnog organizma. Čaj od čuvarkuće deluje smirujuće na želudac, ima diuretičko i protivupalno dejstvo, pa je pogodan za osobe koje imaju problema sa stomačnim tegobama (grčevi, nadimanje, dijareje), hemoroidima, upalom mokraćnih kanala, mentrualnih grčeva.

Priprema čaja je jednostavna : Iseckajte 10 grama svežih listića čuvarkuće, prelijte sa 250 ml vode i kuvajte 10ak minuta. Proceđen i ohlađen čaj konzumirati. Šoljicu čaja popijte ujutru na prazan stomak dok ostalu količinu ispijte na svakih sat vremena po jednu kašiku.

Pratite nas na našoj Facebook stranici