Image
Djumbir 2
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Svima nam je dobro poznata činjenica da je voće i povrće veoma korisno i dobro za nas i naš organizam. Ono nam pruža bogatstvo vitamina, minerala, organskih kiselina, enzima, dijetalnih vlakana i preporuka je koristiti voće i povrće kontrolisanog porekla kao i koristiti ga što više u sirovom obliku kao salatu ili kao sveže ceđene sokove od povrća.

Takođe pročitajte:

Poznato je da treba da unosimo voće i povrće nekoliko puta dnevno (2- 3 porcije), a da li ste znali da i određeni začini mogu pružiti puno koristi za naš organizam?

Pogledajte koje su to prednosti svakodnevnog korišćenja đumbira:

Đumbir je univerzalni začin, jakog ukusa i mirisa i sa izraženim lekovitim dejstvom. Pruža nam čitav niz vitamina, minerala, eteričnih ulja i drugih korisnih materija pa nije iznenađujuća činjenica da ovaj začin ima tako dugu medicinsku istoriju.

Đumbir sadrži gingerol, hemijsku supstancu sa jako izraženim antibakterijskim, protivupalnim dejstvom, smanjuje simptome poput mučnine, povrćanja, može pomoći u smanjenju upale i bolova u zglobovima. Druge aktivne supstanca koje đumbir takođe sadrži, a koje mu daju ljut ukus i jaka lekovita dejstva su - shogaol (supstanca sa analgetičkim efektom, pomaže kod bolesti srca) i zingiberen (pa je đumbir posebno dobar za probavne tegobe i varenje).

Snižava holesterol i čuva srce - uključivanjem đumbira u ishranu, bilo kao dodatak jelima ili kao čaj, činite puno toga dobrog i za vaše srce i krvne sudove. Svakodnevno korišćenje đumbira smanjuje nivo “lošeg” LDL holesterola, triglicerida u krvi i povećava nivo “dobrog” HDL holesterola, čiste arterije i smanjuje rizik od ateroskleroze.

Antiinflamatorno dejstvo - protivupalno dejstvo đumbira pomaže da se upale u telu brže smire.

Podstiče probavu - ukoliko imate problema sa lošom probavom i zatvorom, svakodnevno konzumiranje đumbira blagotvorno će delovati na organe za varenje, stimulisaće rad creva i pomoći vam da se oslobodite nelagode i simptoma koji su posledica lošeg varenja.

Ublažava reumatske bolove - svakodnevno konzumiranje đumbira postepeno će ublažiti upalu i smanjiti bolove u mišićima i zglobovima zahvaljujući jedinjenju gingerol koje se pokazalo efikasno u kontroli simptoma reumatoidnog artritisa.

Jači imunitet - protivupalna, antibakterijska i antioksidativna svojstva đumbira jačaju imunološki sistem, podstiču imune ćelije pa je đumbir prirodno sredstvo za jačanje organizma. Čaj od đumbira sa medom i limunom je odličan napitak i prirodni lek koji će stimulisati odbrambenu sposobnost organizma, sprečiti razvoj infekcija, a i ubrzati oporavak kod već postojeće prehlade.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici