Skip to main content

GDPR Politika privatnosti

(For english version click here - Za srpsku verziju kliknite ovde)

Generalno

U Hrani i Zdravlju poštujemo Vašu potrebu za privatnošću na mreži i štitimo sve lične podatke koje možda delite sa nama na odgovarajući način. Naša praksa u vezi sa korišćenjem Vaših ličnih podataka navedena je u daljoj izjavi o politici privatnosti. Kao uslov za korišćenje usluga Hrane i Zdravlje, pristajete na uslove Izjave o zaštiti privatnosti, jer se mogu povremeno ažurirati.


Zaštita privatnosti za decu na mreži

Hrana i Zdravlje svesno ne prikupljaju lične podatke od korisnika mlađih od 13 godina.
 

Podaci se beleže i koriste:

Lični podaci

Tokom procesa registracije za kreiranje korisničkog naloga tražimo Vaše ime, adresu e-pošte i ime kompanije. Od Vas će se tražiti i da izaberete lozinku koja će se koristiti isključivo u svrhu pružanja pristupa Vašem korisničkom nalogu. Vaše ime i adresa e-pošte koristiće se za informisanje o novim uslugama, izdanjima, predstojećim događajima i promenama u ovoj Izjavi o politici privatnosti.

Hrana i Zdravlje ima će pristup ličnim podacima trećih strana koje ste pružili kao deo korišćenja usluga Hrane i Zdravlje, poput kontakata na Vašem Gmail nalogu. Ove informacije mogu sadržati imena trećih strana, adrese e-pošte, telefonske brojeve i fizičke adrese i koristi će se za servisiranje Vaših zahteva koje ste Vi iskazali Hrani i Zdravlju i isključivo kao deo paketa Vaše upotrebe usluga Hrane i Zdravlje. Ne delimo lične podatke ove treće strane ni sa kim u promotivne svrhe, niti ih koristimo u bilo koje svrhe na koje izričito niste pristali. Kada odlučite da uputite prijatelje na sajtu, tražimo njihovu adresu e-pošte i ime da bismo olakšali zahtev i jednokratno dostavili e-poštu. Vaš prijatelj može nas kontaktirati na info@hranaizdravlje.com i zatražiti da izbrišemo ove podatke iz naše baze podataka.

Na našoj veb stranici objavljujemo preporuke korisnika. Ove izjave mogu sadržavati imena i druge lične podatke i mi dobijamo dozvolu od naših korisnika pre objavljivanja na našoj sajtu. Hrana i Zdravlje nisu odgovorni za objavljivanje ličnih stavova korisnike u okviru svojih izjava.
 

Detalji upotrebe

Pojedinosti o korišćenju kao što su vreme, učestalost, trajanje i obrazac korišćenja, korišćene funkcije i količina skladištenog prostora čuvaće nas kako bismo poboljšali Vaše iskustvo usluga Hrana i Zdravlje i kako bismo Vam pružili najbolju moguću uslugu.


Sadržaj Vašeg korisničkog naloga

Skladišimo i održavamo datoteke, dokumente, e-poštu i druge podatke pohranjene u Vašem korisničkom nalogu na serverima koje pružaju servisi poput Microsoft Azure, Amazon AWS, Hetzner i sl. Da bismo sprečili gubitak podataka usled grešaka ili kvara sistema, zadržavamo i rezervne kopije podataka, uključujući sadržaj Vašeg korisničkog naloga. Otuda Vaše datoteke i podaci mogu ostati na našim serverima čak i nakon brisanja ili ukidanja Vašeg korisničkog naloga. Mi možemo zadržati i koristiti Vaše lične podatke i po potrebi da bismo ispunili naše zakonske obaveze, rešili sporove i sproveli naša prava. Uveravamo Vas da sadržaj Vašeg korisničkog naloga neće biti otkriven nikome i neće biti dostupan čak ni zaposlenima Hrane i Zdravlja, osim u okolnostima koje su posebno navedene u ovoj Izjavi o politici privatnosti i Uslovima pružanja usluge. Takođe ne skeniramo sadržaj Vašeg korisničkog naloga radi prikazivanja ciljanih reklama.
 

Informacije o plaćanju

U slučaju usluga koje zahtevaju plaćanje, tražimo kreditne kartice ili druge podatke o računu za plaćanje koji će se koristiti isključivo za obradu plaćanja. Vaše finansijske podatke nećemo čuvati osim imena i adrese vlasnika kartice, datuma isteka i poslednje četiri cifre broja kreditne kartice. Pod uslovom Vaše prethodne saglasnosti i gde je to neophodno za obradu budućih plaćanja, Vaše finansijske informacije biće pohranjene u šifriranom obliku na sigurnim serverima našeg uglednog dobavljača usluge plaćanja koji je obavezan da tretira Vaše lične podatke u skladu sa ovom Izjavom o politici privatnosti.
 

Detalji posetioca

Koristimo adresu Internet protokola, vrstu pregledača, jezik pregledača, referencirani URL, pristup datotekama, generisane greške, vremensku zonu, operativni sistem i druge detalje posetioca prikupljene u našim datotekama dnevnika kako bismo analizirali trendove, administrirali sajtu, pratili kretanja posetioca i poboljšali našu sajtu. Ove automatski prikupljene podatke povezujemo sa ostalim podacima koje prikupljamo o vama.


Kolačići i druge tehnologije praćenja

Koristimo privremene i stalne kolačiće da bismo poboljšali Vaše iskustvo sa uslugama Hrane i Zdravlje. Ako ste isključili kolačiće, možda nećete moći da koristite registrovane oblasti veb lokacije. Informacije o kolačićima vezujemo za Vašu adresu e-pošte kada odlučite da ostanete prijavljeni kako biste održali i opozvali svoje postavke unutar veb lokacije. Tehnologije kao što su: kolačići, tagovi i skripte koriste Hrana i Zdravlje i naši partneri [poput partnera za distribuciju], pridružene kompanije ili pružaoci usluga [kao što su pružaoci usluga analitike]. Ove tehnologije se koriste u analizi trendova, administraciji veb lokacije, praćenju kretanja korisnika oko sajta i prikupljanju demografskih podataka o našoj korisničkoj bazi u celini. Možemo primati izveštaje na osnovu upotrebe ovih tehnologija od strane ovih kompanija, pojedinačno, kao i agregirani.

Mi koristimo lokalne objekte za skladištenje (LSO), kao što je HTML5 za skladištenje informacija i postavki sadržaja. Treće strane s kojima sarađujemo kako bismo pružili određene funkcije na našoj veb stranici ili za prikazivanje reklama na osnovu Vaše aktivnosti pretraživanja veba koriste LSO kao što su HTML 5 za prikupljanje i čuvanje informacija. Različiti pregledači mogu ponuditi vlastite alate za za uklanjanje HTML5 LSO-ova.
 

Ciljano targetiranje

U saradnji sa trećim stranama upravljamo našim oglasima na drugim veb lokacijama. Naši partneri mogu koristiti tehnologije kao što su kolačići za prikupljanje informacija o Vašim aktivnostima na ovoj sajtu i drugim veb lokacijama kako bi Vam omogućili oglašavanje na osnovu Vaših aktivnosti i interesa pretraživanja. Ako ne želite da se te informacije koriste u svrhu prikazivanja oglasa zasnovanog na interesu, možete se odjaviti klikom ovde (ili ako se nalazite u Evropskoj uniji kliknite ovde). Međutim, i dalje ćete primati generičke oglase na drugim veb lokacijama koje prikazuju oglase.
 

Linkovi sa naše veb stranice

Neke stranice našeg sajta sadrže spoljne linkove. Savetujemo Vam da proverite prakse privatnosti takvih drugih sajt. Nismo odgovorni za način korišćenja ili zloupotrebe informacija koje ste stavili na raspolaganje na takvim drugim veb lokacijama. Ohrabrujemo Vas da ne dajete lične podatke, bez da se upoznate sa Izjavom o politici privatnosti drugih sajt.
 

Centralizovana autentifikacija

Ako je opcija dostupna, možete se prijaviti na našu sajtu koristeći centralizovanje provajdere za autentifikaciju kao što je Facebook Connect. Ove usluge će potvrditi vaš identitet i pružiće Vam mogućnost da podelite sa nama određene lične podatke, poput Vašeg imena i adrese e-pošte, kako biste unapred popunili naš obrazac za prijavu.
 

Sa kime delimo informacije

Možda ćemo morati da delimo Vaše lične podatke i Vaše podatke sa našim podružnicama, preprodavcima, pružaocima usluga i poslovnim partnerima isključivo u svrhu pružanja usluga Hrana i Zdravlje. Ciljevi za koje možemo otkriti Vaše lične podatke ili podatke našim pružaocima usluga mogu uključivati, ali nisu ograničeni na, skladištenje podataka, upravljanje bazama podataka, veb analitiku i obradu plaćanja. Ovi dobavljači usluga ovlašćeni su da koriste Vaše lične podatke ili podatke samo ako su potrebni da bi nam pružili ove usluge. U takvim slučajevima Hrana i Zdravlje će takođe osigurati da takve podružnice, preprodavci, pružaoci usluga i poslovni partneri poštuju ovu Izjavu o politici privatnosti i usvoje odgovarajuće mere poverljivosti i bezbednosti. Mi ćemo dobiti Vašu prethodnu posebnu saglasnost pre nego što delimo Vaše lične podatke ili podatke bilo kojoj osobi izvan Hrane i Zdravlje u bilo koju svrhu koja nije direktno povezana sa pružanjem usluga Hrana i Zdravlje. Vaše lične podatke ćemo deliti sa trećim licima samo na načine koji su opisani u ovoj Izjavi o politici privatnosti. Ne prodajemo Vaše lične podatke trećim licima. Možemo deliti generisane zbirne demografske informacije koje nisu povezane sa bilo kojim ličnim podacima koji se tiču posetilaca i korisnika sa našim poslovnim partnerima i oglašivačima. Imajte na umu da zakoni u raznim jurisdikcijama u kojima poslujemo mogu nas obavezati na otkrivanje korisničkih podataka i sadržaja Vašeg korisničkog naloga lokalnim organima za sprovođenje zakona u okviru pravnog postupka ili izvršnog zahteva države. Pored toga, možemo takođe otkriti lične podatke i sadržaj Vašeg korisničkog naloga organima za sprovođenje zakona ako je Hrana i Zdravlje takvo otkrivanje neophodno u našem isključivom i apsolutnom nahođenju za zaštitu bezbednosti naših korisnika, zaposlenih ili generalno javni. Ako je Hrana i Zdravlje uključena u spajanje, kupovinu ili prodaju svih ili dela svog poslovanja ili imovine, bićete obavešteni putem e-maila i / ili istaknutog obaveštenja na našoj sajtu o svim promenama u vlasništvu ili upotrebi Vaših ličnih podataka, kao i bilo koji izbor u vezi sa Vašim ličnim podacima.

Koliko su sigurne Vaše informacije

Prihvatamo odgovarajuće prakse prikupljanja, skladištenja i obrade podataka i mere zaštite, kao i fizičke mere zaštite kako bismo se zaštitili od neovlašćenog pristupa, izmena, otkrivanja ili uništavanja Vaših ličnih podataka, korisničkog imena, lozinke, podataka o transakcijama i podataka sačuvanih na Vašem korisničkom nalogu. Pristup Vašem imenu i imejl adresi ograničen je na naše zaposlene koji trebaju znati takve informacije u vezi s pružanjem usluga Hrana i Zdravlje vama i vezane su obavezama o poverljivosti.


Vaš izbor u upotrebi informacija

U slučaju da odlučimo da koristimo Vaše lične podatke u bilo koju drugu svrhu osim one koja je navedena u ovoj Izjavi o politici privatnosti, ponudićemo Vam efikasan način da se isključite iz upotrebe Vaših ličnih podataka u te druge svrhe. Povremeno Vam možemo slati e-poštu u vezi sa novim uslugama, izdanjima i nadolazećim događajima. Možete isključiti primanje biltena i drugih sekundarnih poruka od Hrane i Zdravlje odabirom funkcije "odjava" koja je prisutna u svakoj poruci e-pošte. Međutim, i dalje ćete primati osnovne e-poruke o transakcijama.
 

Pristup, ažuriranje i uklanjanje ličnih podataka

Korisnici koji žele ispraviti, ažurirati ili ukloniti sve lične podatke, uključujući one sa javnog foruma, direktorija ili izjave na našoj veb stranici mogu to učiniti bilo pristupom svom korisničkom nalogu ili kontaktiranjem Hrana i Zdravlje Službe za korisničku podršku na info@hranaizdravlje.com. Takve promene mogu da potraju do 48 sati. Na sve upite odgovaramo u roku od 30 dana.

Istraživanje ilegalnih aktivnosti

Možda ćemo trebati da omogućimo pristup Vašim ličnim podacima i sadržaju Vašeg korisničkog naloga našim zaposlenima i provajderima radi istrage bilo kakvih sumnjivih ilegalnih aktivnosti ili potencijalnih kršenja uslova korišćenja Hrane i Zdravlje usluge. Međutim, Hrana i Zdravlje će osigurati da takav pristup bude u skladu sa ovom Izjavom o politici privatnosti i podliježe odgovarajućim mjerama povjerljivosti i sigurnosti.


Provođenje politike privatnosti

Ulažemo sve napore, uključujući periodične preglede da bismo osigurali da se lični podaci koje ste pružili koriste u skladu sa ovom Izjavom o politici privatnosti. Ako imate bilo kakvih nedoumica u vezi sa našim pridržavanjem ove Izjave o zaštiti privatnosti ili načinom na koji se lični podaci koriste u svrhu pružanja usluga Hrana i Zdravlje, molimo kontaktirajte Hrana i Zdravlje korisničku podršku na info@hranaizdravlje.com. Kontaktiraćemo Vas kako bismo rešili Vaše probleme, a po potrebi ćemo i sarađivati sa regulatornim organima u vezi s tim.


Obaveštenje o promenama

Izveštaj o politici privatnosti možemo izmeniti bilo kada i obavestiti Vas putem obaveštenja na sajtu ili slanjem e-pošte na Vašu primarnu adresu. Ako izvršimo značajne promene u Izjavi o politici privatnosti koje utiču na Vaša prava, biće Vam dostavljeno najmanje 30 dana unapred obaveštenja o izmenama e-poštom na Vašu primarnu adresu e-pošte. Možete da prekinete upotrebu usluga Hrane i Zdravlje putem obaveštavanja Hrane i Zdravlje putem e-pošte u roku od 30 dana od obaveštenja o dostupnosti izmenjene Izjave o zaštiti privatnosti ako je Izjava o politici privatnosti izmenjena na način koji bitno utiče na Vaša prava u vezi korišćenjem usluga Hrane i Zdravlje. Vaša daljnja upotreba usluga Hrane i Zdravlje nakon dana stupanja na snagu bilo koje izmene Izjave o politici privatnosti smatraće se Vašim sporazumom o modifikovanoj Izjavi o politici privatnosti. Nećete primiti obaveštenja o manjim izmenama u Izjavi o politici privatnosti putem e-pošte. Ako ste zabrinuti zbog toga kako se koriste Vaši lični podaci, povremeno bi trebalo da proverite našu politiku privatnosti.


Blogovi i forumi

Korisnicima pružamo mogućnost za objavljivanje informacija na blogovima i forumima za razmenu informacija u javnom prostoru na sajtu. Ove informacije su javno dostupne svim korisnicima ovih foruma i posetiocima naše veb stranice. Za objavljivanje podataka potrebna nam je registracija, ali s obzirom na javnu prirodu obe platforme, bilo kakvi lični podaci otkriveni na ovim forumima mogu se koristiti za kontaktiranje korisnika sa neželjenim porukama. Mi ohrabrujemo korisnike da budu oprezni u otkrivanju ličnih podataka na javnim forumima, jer Hrana i Zdravlje nisu odgovorni za objavljivanje podataka o ličnim podacima.

Hrana i Zdravlje takođe podržava vidžete treće strane kao što su Facebook i Tvitter dugmad na sajtu koji korisnicima omogućavaju da razmenjuju članke i druge informacije na različitim platformama. Ovi vidžeti mogu da prikupe Vašu IP adresu, koju stranicu posećujete na našem sajtu i mogu da postave kolačić koji će omogućiti da vidžeti pravilno funkcionišu. Ovi vidžeti ne prikupljaju niti čuvaju nikakve lične podatke od korisnika na sajtu i jednostavno deluju kao most za Vašu udobnost u deljenju informacija. Vaše interakcije sa ovim vidžetima regulišu politike privatnosti kompanija koje ih pružaju.


Ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica u vezi sa ovom Izjavom o politici privatnosti, kontaktirajte nas na info@hranaizdravlje.com. Na sve upite ćemo odgovoriti u roku od 30 dana od prijema nakon utvrđivanja Vašeg identiteta.Pregled GDPR-a


Kontrola nad ličnim podacima osnovno je pravo svakog pojedinca. S organizacijama širom sveta koje prikupljaju podatke o klijentima kako bi im se omogućilo pružanje usluga, postalo je važno da kompanije upravljaju podacima na transparentan način uz saglasnost klijenta.

GDPR, označava "Opštu uredbu o zaštiti podataka". To je jedna od najvažnijih promena u propisima o privatnosti podataka u poslednje dve decenije. Uspostavlja novi okvir za rukovanje i zaštitu ličnih podataka stanovnika sa sedištem u EU i na snazi je od 1. januara 2019. Građanima EU pruža veću kontrolu nad njihovim ličnim podacima i obezbeđuje ih da su njihovi podaci zaštićeni.
 

Da li GDPR utiče na Vas?

Iako je GDPR okvir za zaštitu podataka za građane sa prebivalištem u EU, on se odnosi i na sve kompanije koje bave ličnim podacima pojedinaca iz EU. To znači da će skoro svaka velika korporacija u svetu morati da bude spremna kada GDPR stupi na snagu. Ako vi ili Vaša organizacija pohranjujete i obrađujete lične podatke u vezi sa uslugama ili robama koje se nude u EU, onda se zakoni odnose i na Vas. Takođe, u slučaju kršenja ovih zakona, možete se suočiti sa novčanim kaznama i kaznama od 10 do 20 miliona dolara ili 2% do 4% godišnjeg prihoda organizacije, u zavisnosti od toga koji je viši.


Naša posvećenost GDPR-u

Lična informacija

U potpunosti se slažemo sa GDPR-om od 1. januara 2019. Tokom poslednjih nekoliko meseci, više unutrašnjih timova radi na tome da osigura da smo usklađeni sa GDPR okvirom. Takođe smo napravili funkcije proizvoda za veću privatnost i kontrolu podataka. O naporima naše organizacije za GDPR možete saznati ovde

Kao organizacija, Hrana i Zdravlje su uvek sprovodili i praktikovali procese koji osiguravaju da se podaci o klijentima čuvaju i obrađuju na načine potrebne samo da bi se na najbolji mogući način opsluživali naši kupci. Naše politike o privatnosti, bezbednosti i čuvanju podataka takođe su usmerene prema GDPR ciljevima i ciljevima. Ovde saznajte više o politikama privatnosti i bezbednosti
 

Inicijative za spremnost GDPR-a u Hrani i Zdravlju

Mi u Hrana i Zdravlje smo posvećeni poštovanju osnovnih principa GDPR-a i evo nekih inicijativa koje smo preduzeli
 

Odgovornost

U Hrani i Zdravlju postoji uspostavljena Politika privatnosti kreirana uz podršku našeg rukovodstva. Naši lideri se obavezuju da će podržati i pružiti smernice za poštovanje zaštite podataka kroz okvir standardnih politika i procedura.
 

Informacije o plaćanju

U slučaju usluga koje zahtevaju plaćanje, tražimo kreditne kartice ili druge podatke o računu za plaćanje koji će se koristiti isključivo za obradu plaćanja. Vaše finansijske podatke nećemo čuvati osim imena i adrese vlasnika kartice, datuma isteka i poslednje četiri cifre broja kreditne kartice. Pod uslovom Vaše prethodne saglasnosti i gde je to neophodno za obradu budućih plaćanja, Vaše finansijske informacije biće pohranjene u šifriranom obliku na sigurnim serverima našeg uglednog dobavljača usluge plaćanja koji je obavezan da tretira Vaše lične podatke u skladu sa ovom Izjavom o politici privatnosti.
 

Lični podaci kupca na Hranom i Zdravlje

GDPR zahteva od organizacija da daju više informacija o načinu na koji se informacije pojedinca koriste. Hrana i Zdravlje postiže cilj politike privatnosti našeg kupca omogućavajući sveobuhvatan protok podataka i procesne mape za podatke o klijentima koji se ažuriraju i u skladu su sa GDPR smernicama. Uključili smo dodatak o obradi podataka (DPA) u naše Uslove pružanja usluge tako da kupci koji su pretplaćeni na Hranu i Zdravlje imaju svoje podatke zaštićene GDPR-om. Ovde saznajte više o Dodatku za obradu podataka.
 

Podrazumevana privatnost

Programi, projekti i procesi u Hrani i Zdravlju usklađeni su s Načelima o privatnosti od samog početka ideje ili projekta, podržavajući tako načelo Podrazumevane privatnosti.
 

Pojedinačna prava, pristup subjektu i komunikacija

Program GDPR temeljno procenjuje kako su Hrana i Zdravlje, kao kontrolor podataka i procesor, postavljeni u svoje postojeće procedure za spremnost na

- obezbediti prava pojedinaca po GDPR-u

- pomoći klijentima da odgovore na pojedinačne zahteve za pristup podacima.


Karakteristike izgrađene za GDPR spremnost

Pravo da budemo zaboravljeni

Hrana i Zdravlje omogućavaju trajno brisanje podataka radnika / menadžera. Možete izbrisati profil zaposlenog / menadžera i sve podatke povezane sa njim, poput tiketa koje su kreirali, razgovori u timu, telefonski razgovori, chatovi, obezbeđene ocene zadovoljstva, kreirane teme i rasprave na forumima.

Zahtev za brisanje ili izvoz od klijenta mora da bude prosleđen preko administratora koji potvrđuje da li je tražitelj originalan.
 

Brisanje profila krajnjeg korisnika

Hrana i Zdravlje trenutno podržavaju brisanje podataka o profilima krajnjeg korisnika s opcijom privremeno brisanje, kao i trajno brisanje koje će izbrisati sve pridružene podatke poput tiketa, foruma, poziva i tako dalje. Ovde znate više o tome kako izbrisati profil krajnjeg korisnika
 

Brisanje profila zaposlenog

Trenutno podržavamo brisanje podataka o agentovim profilima sa opcijama privremenog brisanja i trajnog brisanja gde su svi njihovi prilozi poput članaka o bazi znanja, tiketa i rasprava u timu anonimni i svi podaci koji se mogu identifikovati se zauvek brišu.