Image
Paskanat 1
Photo: pxhere.com (free for commercial use)

Paškanat pripada grupi korenastog povrća, pored korena za ljudsku ishranu se koristi i lišće. Ovo povrće je niskokalorično, ukusno, lako se priprema i prepuno je hranljivih sastojaka koji poboljšavaju zdravlje.

Ako ne jedete paškanat, možda je vreme ga uključite u svoju ishranu. Možete ga kuvati, dinstati, dodati u supu ili čorbu.

Povrće paškanat je dobar izvor vlakana, organskih kiselina, vitamina (C, E, folata) i minerala (magnezijuma, gvožđa, kalijuma, bakra, kalcijuma), eteričnih ulja (koja mu daju tu specifičnu aromu i miris), a uz to sadrži vrlo malo masti od kojih većinu čine dobre polinezasićene i mononezasićene masne kiseline.

On je dobar antioksidant

Vitamini C i E u njemu su jaki antioksidanti, koju čuvaju organizam od slobodnih radikala koji mogu da oštete ćelije i dovedu do raznih bolesti, pa i raka.

Jedite paškanat za snažnije kosti

Paškanat nam pruža pristojnu količinu kalcijuma (100 grama daje 36 mg) i magnezijuma (na 100 gr 29 mg) koji su ključni minerali za razvoj i jačinu kostiju. 

On štiti vaše srce

Vlakna, kalijum, vitamin C i folati čine ovo povrće korisnim za zdravlje srca. Kalijum je mineral koji pomaže u kontroli krvnog pritiska (snižava krvni pritisak), rastvorljiva dijetalna vlakna usporavaju apsorpciju masti što za posledicu ima niži nivo holesterola u krvi.

Vitamin C kao antioksidant sprečava oksidaciju holesterola, snižava holesterol, stvara kolagen koji regneriše i jača krvne sudove, a folati doprinose normalnom nivou homocisteina u krvi i smanjuje rizik od srčanog udara. 

Poboljša varenje, smiruje želudačne tegobe

Vlakna su bitna za dobar rad digestivnih organa, ona poboljšavaju varenje, pokreću creva, omogućavaju njihovo redovno pražnjenje, eliminišu toksine i štetne materije iz njih i neophodna su za dobro zdravlje creva.

Paškanat je veoma dobar izvor dijetalnih vlakana (preporučen dnevni unos ovih vlakana je 20-30 grama, a 100 grama paškanata nam obezbeđuje skoro 5 grama) pa on doprinosi dobrom varenju hrane, smanjuje nadutost i ublažava želudačne tegobe i smetnje.

On je i dobar diuretik, podstiče izbacivanje viška tečnosti iz organizma i povoljno deluje na rad jetre i bubrega.

Ubrazava zarastanje rana i jača organizam

Vitamin C u paškanatu, stimuliše proizvodnju kolagena (strukturnu i glavnu komponentu kože) koji regneriše kožu i ubrzava zarastanje rana. Naš organizam nije u stanju da sintetiše vitamin C, ali je na sreću, paškanat dobar izvor (100 grama ovog ploda sadrži 17 mg ovog vitamina) koji je bitan i za jak imunološki sistem kako bi bili otporniji na razne virusne i bakterijske infekcije.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici