Image
Brokoli 4
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Većina nas je dobro upoznata sa tim da konzumiranjem namirnica u sirovom obliku zadržavamo njihovu hranljivu vrednost, enzime, vitamine i minerale i dobre bakterije. Termičkom obradom namirnica gube se važni vitamin i korisni mikroorganizmi koji podržavaju dobru probavu i koji su korisni za celokupno zdravlje.

Međutim izuzetak su nekoliko vrsta povrća koje bi svakako pre upotrebe potrebno termički obraditi

Pasulj

Pasulj je mahunarka puna proteina, biljnih vlakana, vitamina B grupe (folata), minerala kalcijuma, gvožđa, cinka, magnezijuma i antioksidanata koji čuvaju digestivni sistem, sprečavaju anemiju, srčane bolesti, visoki krvni pritisak, dijabetes tipa 2 .

Kada bi se koristio u sirovom obliku izazvao bi grčeve u stomaku, mučnine, dijareju zbog prisutsva supstance koja deluje kao otrov i koja dovodi do probavnih smetnji.

Kako bi izbegli digestivne probleme, poput gasova i nadutosti, u vodu u kojoj kuvate pasulj dodajte par zrnaca kima ili lovorov list.

Takođe pročitajte: Crni pasulj-dobar izvor proteina, gvožđa i masnih kiselina za vegane i vegeterijance

Borokoli

Povrće iz grupe krstašica (karfiol, brokoli, prokelj) je prava riznica važnih biljnih vlakana, minerala kalcijuma, vitamina C, K, folata, antioksidanata i drugih hranljivih materija koje detoksikuju organizam, čuvaju zdravlje srca i pomažu u zašiti od nekih vrsta karcinoma.

Ovo povrće se može konzumirati u sirovom obliku ali nažalost većina ljudi teško podnosi njegovo konzumiranje u tom obliku zbog čega imaju problema sa nadutosti i gasovima kao posledicu nekih sastojaka koje ova grupa povrća sadrži, a koji se teško vare.

Kuvanje na pari ili kratkotrajno blanširanje je najbolji vid prerade ovog povrća.

Krompir

Krompir je ukusno i omiljeno povrće koje se može pripremati na mnogo načina. Međutim sirovi krompir koji nije dovoljno zreo ili je dugo bio izložen sunčevoj svestlosti može sadržati velike količine solanina i izazvati iste smetnje kao kad bi jeli sirovi patlidžan.

Najbolje ga je pripremati kuvanjem ili pečenjem zajedno sa ljuskom kako bi zadržali važne vitamine, minerale, hranljive materije i vlakna koji jačaju imunitet, regulišu krvni pritisak, probavu.

Takođe pročitajte: Krompir - prirodan izvor kalijuma i vitamina C 

Plavi paradajz

Povrće poput patlidžana je namirnica sa malo kalorija, a puno hranljivih sastojaka koji hidriraju vaš organizam, detoksikuju ga od nagomilanih štetnih supstanci, regulišu krvni pritisak i čuvaju dobro zdravlje mozga.

Ova namirnica takođe sadrži i supstancu solanin koja mu daje specifičan gorak ukus, a koja ometa apsorpciju minerala kalcijuma što se može negativno odraziti na gastrointestinalni trakt i dovesti do mučnine, bolova u stomaku pa čak i vrtoglavice i povraćanja.

Njegovom termičkom obradom, neutrališe se taj sastojak i tada postaje bezbedan za ljudsku upotrebu.

Pratite nas na našoj Facebook stranici