Image
Krompir 1
Photo: wallpaperflare.com (free for commercial use)

Krompir (Solanum tuberosum L.) je krtolasto povrće bogato ugljenim hidratima (najveći deo čini skrob), biloški vrednim proteinima, dijetalnim vlaknima, vitaminima C, B6, folatima, niacinom, mineralima kalijumom, magnezijumom, gvožđem i spada u nahranljivije namirnice.

Način na koji pripremamo ovo povrće igra važnu ulogu u tome kako će on da deluje na naše zdravlje, kao bareni ili pečen u ljusci (uz dodatak začinskog bilja poput origana, belog luka, bibera) je zdrava hrana, korisna za naš organizam, međutim ako mu dodamo puno pavlake, kajmaka, margarina ili ga pržimo u dubokom ulju onda se ta korisna svojstva gube.

Da bi izbegli nagle skokove šećera u krvi preporuka je jesti bareni ili pečeni u ljusci krompir uz namirnice bogate dijetalnim vlaknima (ona usporavaju apsorpciju ugljenih hidrata što za posledicu ima stabilizaciju šećera u krvi) kao što su karfiol, blitva, kupus.

Reguliše krvni pritisak i čuva srce

Krompir sadrži veliku količinu kalijuma (koji snižava krvni pritisak i neophodan je za normalno funkcionisanje mišića i živaca), dijetalnih vlakana (snižavaju holesterol), vitamina C koji čuvaju zdravlje srca.

Jača imunitet

Vitamin C u njemu je jak antioksidant, potreban je za normalno funkcionisanje imunog sistema (sok od sirovog krompira je savršen tokom zimskog perioda, štiti nas od prehlade i gripa), za brže zarastanje rana, on regeneriše krvne sudove, kožu, zube. Jedan pečeni krompir obezbeđuje oko 19% dnevne vrednosti vitamina C.

Smiruje, opušta i poboljšava raspoloženje

Ovo povrće je dobar izvor magnezijuma koji opušta telo, otklanja glavobolju, poboljšava kvalitet sna, raspoloženje, sprečava grčeve u mišićima, anksioznost.

Protiv oksidativnog stresa

Krompir takođe ima dobru koncentraciju antioksidanata uključujući vitamin C, karotenoide i polifenole. Ova jedinjenja suzbijaju štetne slobodne radikale,štite  ćelije od oksidativnog stresa i smanjuju rizik za mnoge bolesti, među kojima i one najgore, kancera. 

Za zdrav probavni trakt

Krompir zajedno sa ljuskom (ljuska je posebno bogata vlaknima i važnim mikronutrijentima) je odličan izvor dijetalnih vlakana, koja čuvaju zdravlje probavnog trakta, regulišu probavu, sprečavaju zatvor, doprinose stabilizaciji šećera u krvi, daju duži osećaj sitosti čime kontrolišemo unos kalorija.

Bareni krompir je odlična pomoć kod gorušice jer skuplja višak želudačne kiseline. Istraživanja su pokazala da sok od svežeg krompira poboljšava varenje, otklanja nadutost, detoksikuje jetru i vraća snagu.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici