Image
Crni pasulj 1
Photo: staticflickr.com (free for commercial use)

Crni pasulj pripada grupi mahunarki i namirnica je prepuna proteina, dijetalnih vlakana, vitamina A, folne kiseline, minerala mangana, kalcijuma, gvožđa (mineral koji sprečava anemiju, otklanja umor i iscrpljenost), magnezijuma, selena (koji je bitan za jak imunitet i za pravilan rad štitne žlezde) i dostupan je na tržištu preko cele godine.

Iako je crni pasulj bogat ugljenim hidratima, oni su u obliku skroba i vlakana, koji se sporo vare i mogu pružiti mnoge zdravstvene koristi.

Ova mahunarka je dobar diuretik, podstiče izbacivanje viška tečnosti iz organizma, čime se eliminišu i toksini i štetne materije iz organizma pa ovaj pasulj ima blagotvorno dejstvo na rad bubrega.

Crni pasulj ima vrlo malo masti, a većina masti je polinezasićena. 

Saznajte zašto je crni pasulj toliko zdrav:

Sprečava anemiju, dobar za trudnice

Crni pasulj je odličan izvor folata, koji omogućavaju normalnu produkciju crvenih krvnih zrnaca, sprečavaju anemiju, posebno su važni za trudnice i malu decu, bitni su za pravilan razvoj ploda, sprečavaju oštećenje neuralne cevi tokom trudnoće.  

Prevencija kardiovaskularnih bolesti

Ova mahunarka sadrži nutrijente koji čuvaju zdravlje srca i krvnih sudova. Rastvorljiva vlakna u njoj snižavaju nivo holesterola u krvi, doprinose stabilizaciji šećera u krvi dok folati snižavaju nivo homocisteina u krvi i smanjuju rizik od nastanka ateroskleroze, srčanog i moždanog udara.

Pomaže u regulaciji šećera u krvi

Dijetalna vlakna i proteini u crnom pasulj povoljno deluju na varenje, usporavaju apsorpciju ugljenih hidrata, što za posledicu ima stabilizaciju glukoze u krvi (ne dolazi do naglog skoka šećera u krvi, već se on postepeno pušta u krvotok) što je posebno važno za dijabetičare.

Ima antioksidantivni dejstvo

Crni pasulj je bogat polifenolima, moćnim antioksidantima, koji štite ćelije od dejstva štetnih slobodnih radikala, imaju protivupalno dejstvo, čuvaju srce, usporavaju starenje, regulišu krvni pritisak, smanjuju rizik od nastanka dijabetesa i kancera.

Drži nas sitim

Kao namirnica bogata dijetalnim vlaknima i proteinima daje nam duži osećaj sitosti nakon jela, čime kontrolišemo unos kalorija i sprečavamo prejedanje, a sve to potpomaže zdravom mršavljenju.

Obezbeđuje biljne proteine

Za vegane i vegetarijance koji izbegavaju jesti životinjske proteine, crni pasulj je dobar izvor proteina, gvožđa i masnih kiselina.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici