Image
Lesnik 1
Photo: publicdomainpictures.net (free for commercial use)

Lešnik, pripada grupi jezgrastog voća i najčešće se koristi direktno za jelo ili kao dodatak u konditorskoj industriji. Turska je najveći proizvođač lešnika na svetu.

Sadrži ugljene hidrate, proteine, zdrave masti (mononezasićene i polinezasićene masne kiseline), vitamine E, A i B grupe (B1, B2, B3, B5 B6), minerale (gvožđe, kalijum, cink, kalcijum, mangan) beta-sitosterol, antioksidante.

Porcija od 100 grama lešnika daje 328 kalorija

Evo zašto je dobro jesti lešnike:

1.Lešnici su moćni antioksidanti

Lešnici deluju kao snažni antioksidanti, eliminišu slobodne radikale, štite ćelije od oštećenja I smanjuju rizik za teške bolesti poput raka i srčanih bolesti.

Vitamin E moćan antioksidant-ima protivupalno dejstvo, čuva našu kožu hidrira je, čini je mekom i nežnom, sprečava stvaranje bora i prevremeno starenje kože, regeneriše oštećenu kožu.

Lešnici sadrže veliku količinu polifenola proantocijanidina, koji neutralše slobodne radikale, usporava starenje i razne bolesti.

2. Za dobar rad mozga

Lešnici imaju visok sadržaj mangana, vitamina E, folata, tiamina i masnih kiselina koji mogu poboljšati kognitivne i moždane funkcije i smanjiti rizik za degenerativne bolesti (Parkinsonova, Alchajmerova bolest, demencija). Ovo jezgrasto voće ubrzava rad mozga, poboljšava koncentraciju i pamćenje, i savršena je hrana za njega.

3.Za zdravo srce

Pored toga što su dobar izvor dijetalnih vlakana, oni nam daju i zdrave mononezasićene masne kiseline koje pomažu u snižavanju “lošeg” LDL holesterola i podstiču stvaranje “dobrog” HDL holesterola čime čuvaju srce i krvne sudove.

Lešnici sadrže i odgovarajuću količinu magnezijuma koji opušta krvne sudove i reguliše krvni pritisak

4.Reguliše krvni pritisak

Magnezijum, kalijum, biljna vlakna i masne kiseline u njima čine ih korisnim za pacijente sa hipertenzijom i mogu pomoći u regulaciji krvnog pritiska.

5.Zdravlje kostiju

Lešnici su odlična hrana za jake kosti. Sadrže magnezijum i kalcijum koji su važni za pravilan razvoj i zdravlje zglobova i kostiju, mangan koji utiče na rast kostiju i čini ih jakim. Sve ovo ih čini odličnom užinom za žene u menopauzi i starije ljude kako bi smanjili rizik od osteoporoze.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici