Image
Celer 1
Photo: staticflickr.com (free for commercial use)

Celer (Apium graveolens L.) prvobitno korišćen kao lekovita biljka, sada je čest sastojak u kuhinjama širom sveta.

Za jelo i preradu se koriste koren, stabljika i listovi. Koren celera i listovi se koriste za pripremu supa, salata, sendviča, kuvanih jela i suše se.

Ovo povrće je bogato vodom, dijetalnim vlaknima, vitaminima (C, A, K, E, folatima), mineralima (kalijumom, kalcijumom, magnezijumom) sadrži natrijum, celulozu, eterična ulja.

Pogledajmo neke od njegovih lekovitih svojstava:

Odličan diuretik

Sok od celera je odličan diuretik, podstiče izbacivanje viška tečnosti iz organizma, eliminaciju toksina i štetnih materija iz organizma, otklanja nadustost i posebno je dobar za mokraćne puteve i rad bubrega.

Odličan za mršavljenje

Celer je popularan izbor u dijetama sa malo ugljenih hidrata jer ima veoma malo kalorija i ugljenih hidrata. Kao namirnica sa malo kalorija, a puno dijetalnih vlakana i važnih makro i mikronutrijenata savršen je ako želite da izgubite koji kilogram, čaj od stabljike celera je odličan dodatak dijeti.

Poboljšava varenje

Kao namirnica bogata vodom i biljnim vlaknima, povoljno deluje na varenje, podstiče kretanje creva i njihovo redovno pražnjenje, čuva zdravlje creva.

Štiti srce

Sastojci poput kalijuma, vlakana i folata čine celer namirnicom koja podržava zdravlje srca. Visok sadržaj kalijuma (snižava krvni pritisak), vlakana (smanjuje nivo holesterola) i folata (sprečava upalu) .

Jača imunitet, štiti krvne sudove

Celer je odličan izvor vitamina C, moćnog antioksidanta koji jača imunitet, pomaže kod prehlade i gripa, regeneriše krvne sudove, zube, kožu, kosti, poboljšava apsorpciju gvožđa.

Štiti vid

Vitamini A, C, E i karotenoidi poput luteina i zeaksantina prisutni u celeru, su snažni antioksidanti, čuvaju ćelije oka od oksidativnih oštećenja i smanjuju rizik za makularnu degeneraciju.

Dobar za trudnice

Celer je dobar izvor folata koji su važni za trudnice i zdravu trudnoću. Folati doprinose normalnom razvoju ploda, sprečavaju prevremeni porođaj i rodjenje beba sa deformitetima. 

Otklanja nesanicu i poboljšava raspoloženje

Zahvaljujući mineralu magnezijumu celer čuva mišićni i nervni sistem. On sprečava grčeve mišića, ima umirujuće dejstvo na nervni sistem, opušta telo, smanjuje nervozu, napetost, poboljšava raspoloženje i osiguraće vam dobar san.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici