Image
Kinoa 2
Photo: staticflickr.com (free for commercial use)

Kinoa pripada porodici Amaranthaceae ali se zbog slične tehnike uzgoja, načina pripreme i iste hranljive vrednosti njene semenke svrstavaju u žitarice. 

Zrno kinoe je prepuno hranljivih materija proteina, esencijalnih masnih kiselina, dijetalnih vlakana, vitamina, minerala i čest je sastojak vegeterijanskih obroka, a pritom je i bez glutena pa je pogodno za osobe osetljive na gluten i osobe sa celijakijom.

U prodavnicama se može naći kao crvena, bela i crna. Zrno kinoe se kuva kao i pirinač i odlično je za supe, čorbice, pljeskavice, u kombinaciji sa drugim žitaricama kod pripreme hleba ili kaša i savršena i zdrava zamena za meso za koje god jelo poželite.

Kinoa je dobar izvor gvožđa, magnezijuma, cinka, kalijuma, vitamina E i vitamina B grupe (folati je čine hranom dobrom za trudnice).

Ona sadrži znatno više gvožđa, kalcijuma, magnezijuma i proteina od ostalih žitarica.

Magnezijum ima višestruku ulogu u organizmu, deo je mnogih metaboličkih procesa u telu, uključujući i one koji pomažu u regulaciji šećera u krvi, bitan je za normalnu funkciju nervnog sistema, mišića, za zdrave i jake kosti, zube, sprečava depresiju i poboljšava kvalitet sna, otklanja glavobolju. Pa je zahvaljujući ovom minerali kinoa odlična za ljude koji imaju problema sa nesanicom, glavoboljom, čestom promenom raspoloženja.

Gvožđe je esencijalni mineral koji ulazi u sastav crvenih krvnih zrnaca hemoglobina, pomaže prenosu kiseonika kroz telo, sprečava pad energije, umor, malaksalost i anemiju.

Vitamin E jak antioksidant koji neutrališe slobodne radikale i čuva organizam od raznih bolesti.

Brzo nas zasiti i dobar je saveznik u mršavljenju

Jedna šolja kuvane kinoe sadrži 39 grama složenih ugljenih hidrata, koji se polako razlažu, drže nas duže vremena sitim i mogu poslužiti kao dobar izvor energije.

Dijetalna vlakna i proteini u njoj brzo izazivaju osećaj sitosti čime se sprečava unošenje bespotrebnih kalorija, oni takođe pomažu da se smanji njen uticaj na šećer u krvi, a sve to je poželjno u kontroli težine.

U kinoi postoji mala količina masti, a većinu čine polinezasićene i mononezasićene masne kiseline dobre za srce.

Savršen izvor proteina za vegane i vegeterijance

Kinoa je kompletan protein što znači da sadrži sve esencijalne aminokiseline (koje naš organizam ne može sam da sintetiše već se moraju uneti hranom). Ona je jedan od boljih izvora ovih važnih nutrijenta za vegane i vegeterijanace ali i za sportiste.

Smanjuje upalu

Polifenoli čiji je kinoa odličan izvor imaju antioksidativna, protivupalna i antimikrobna svojstva. Oni mogu popraviti oštećenje ćelija usled oksidativnog stresa čime štite organizam od infekcija, kardiovaskularnih bolesti i raka .

Pomaže u kontroli šećera u krvi

Kinoa je namirnica sa niskim glikemijskim indeksom, a bogata vlaknima i proteinima, što je čini izuzetno hranljivom namirnicom pogodnom i za dijabetičare.

Vlakna su nesvarljiv deo ugljenih hidrata, ona usporavaju varenje ugljenih hidrata čime se sprečava nagli skok šećera u krvi, a to za posledicu ima stabilizaciju šećera u krvi, vlakna takođe regulišu probavu, sprečavaju zatvor, nastanak hemoroida, srčane bolesti, hrane dobre bakterije u crevima i jačaju naš imunitet.

Istraživanja su pokazala da su ljudi koji prednost daju integralnim žitaricama u odnosu na rafinisane u manjem riziku od dijabetesa tipa 2.

Snižava holesterol

Rastvorljiva vlakna (koja usporavaju apsorpciju masti) i fitosteroli u njoj blagotvorno utiču na holesterol i mogu sniziti njegov nivo u krvi. Kinoa je bogat izvor minerala kalijuma (znatno više od drugih žitarica) koji reguliše ravnotežu tečnosti u organizmu i koji utiče na sniženje visokog krvnog pritiska. Tu je i magnezijum koji opušta krvne sudove i sprečava visoki krvni pritisak.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici