Image
Urme 1
Photo: pxhere.com (free for commercial use)

Pored svog bogatog ukusa i prirodne slatkoće urme su i hranljivo voće koje može pružiti brojne zdravstvene koristi i zaštiti vaš organizam.

Urme su prirodni čuvar vašeg organizma, pune važnih hranljivih sastojaka, vitamina i minerla koji jačaju imunološki sistem u borbi protiv bolesti i infekcija.

One su izvor prirodnih ugljenih hidrata (glukoze, fruktoze, saharoze), biljnih vlakana, vitamina (K, A, B grupe), minerala (cinka, kalijuma, gvožđa, kalcijuma, mangana) i važnih antioksidanata

Dostpune su na tržištu kao sveže ili sušene, odlične su za užinu, možete ih dodavati u razne poslastice, napitke, savršen su prirodni zaslađivač.

Kad god vam se prijede nešto slatko ili se osetite umorno i bez snage, odlučite se za urme, one su izvor prirodnih šećera koji će vam pojačati energiju, dati snagu, pružiti dodatno vitamine i minerale i svakako je bolja i zdravija zamena od slatkih konditorskih proizvoda. Ipak zbog veće količine šećera budite umereni u njihovom konzumiranju.

Urme i anemija

Urme su odlične i za osobe sa slabijom krvnom slikom jer su dobar izvor gvožđa, bakra i vitamina C. Gvožđe doprinosi dobroj sintezi hemoglobina bitnog za snabdevanje ćelija kiseonikom, smanjuje umor, iscrpljenost i štiti od anemije. Bakar i vitamin C potpomažu apsorpciju gvožđa. 

Bogatstvo antioksidanata

Ovo tropsko voće tamnosmeđe kože, mekog mesa je dobar izvor prirodnih antioksidanata korisnih za zdravlje srca i pluća.

Antioksidanti u njima (polifenoli, karotenoidi, flavonoidi, tanini) su moćni borci protiv slobodnih radikala, sprečavaju oksidativni stres i oštećenje ćelija koje mogu dovesti do mnogih oboljenja. Karotenoidi čuvaju zdravlje srca, očiju dok flavonoidi pokazuju protivupalno dejstvo i mogu smanjiti rizik od dijabetesa, Alchajmerove bolesti.

Čuvaju zdravlje kostiju

Hranljive materije poput mangana, magnezijuma, bakra, vitamina K čine ovo voće dobrom namirnicom za jače i snažnije kosti.

Mineral mangan održava kosti jakim, sprečava nastanak artritisa, osteoporoze, bitan je za dobar metabolizam ugljenih hidrata. Bakar je neophodan za formiranje hemoglobina i za dobar razvoj kostiju, njegov nedostatak dovodi do anemije i do krhkih kostiju. Vitamin K učestvuje u metabolizmu kostiju i bitan za proces zgrušavanja krvi.

Odlično voće za mozak

Fenolna jedninjenja u njima pokazuju jako antioksidativno dejstvo, bore se protiv upala, štite od oksidativnog stresa i sprečavaju stvaranje plaka u mozgu i čuvaju njegovo dobro zdravlje. Redovna konzumacija urmi povezana je sa boljim kognitivnim funkcijama kod starijih osoba i smanjenim rizikom od neurodegenerativnih bolesti (Alchajmerove, Parkinsonove bolesti).

Holin, vitamin B gupe koje ovo voće takođe sadrži je veoma bitan za dobru koncentraciju i pamćenje.

Za lepu kožu

Ovo ukusno voće je odličan izvor vitamina D i C (sveže urme su bolji izvor ovog vitamina od sušenih) koji hidriraju kožu, čuvaju je od štetnog UV zračenja, sprečavaju njeno starenje i čine je glatkom i elastičnom.

Za dobro varenje

Tri urme zadovoljiće 18% preporučenog dvenvnog unosa dijetalnih vlakana koja doprinose dobrom radu probavnih organa. Ova vlakna pokreću creva, omogućavaju njihovo redovno pražnjenje, sprečavaju zatvor, eliminišu toksine i štetne materija iz creva i smanjuju rizik od raka debelog creva.

Može sniziti nivo holesterola

Uključivanje ovog voća u ishranu može sniziti nivo holesterola, smanjiti rizik od ateroskleroze i poboljšati zdravlje srca. Urme pokazuju antioksidativno dejstvo koje može pomoći u sprečavanju razvoja ateroskleroze i time smanjiti rizik od srčanih oboljenja.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici