Image
Brokoli 3
Photo: pxfuel.com (free for commercial use)

Brokoli (Brassica oleracea) pripada porodici krstastih povrća koja uključuje karfiol, kupus, kelj. Iako je sa malo kalorija, prepun je važnih hranljivih sastojaka, aminokiselina, vitamina (C, K, E, A, folata, piridoksina, riboflavina), minerala (kalcijum, fosfor, magnezijum, kalijum), antioksidanata koji usporavaju starenje ćeija i smanjuju rizik od mnogih oboljenja pa bi svakako trebalo da se nađe na vašem meniju. 

Zašto treba da jedemo brokoli:

1. Za lepu i zdravu kožu

Antioksidanti poput vitamina C, beta-karotena, vitamina E i vitamina B grupe, kao i aminokiseline prisutne u brokoliju pomažu da koža ostane zdrava, lepa i blistava. Vitamini B grupe važni su za održavanje normalne i zdrave kože i sluzokože dok antioksidanti vitamin C, beta karoten i vitamin E suzbijaju slobodne radikale, čuvaju ćelije kože od UV zračenja, opekotina, sprečavaju rak kože, usporavaju njeno starenje i stvaranje bora, čine kožu elastičnom, hidriranom i čvrstom.

2. Čuva organe za varenje

Vlakna kojima je brokoli bogat neophodna su za zdrav probavni sistem, regulišu rad creva, sprečavaju zatvor, eliminišu toksine I štetne materije, smiruju stomačne tegobe pa se brokoli preporučuje kao prevencija od bolesti digestivnih organa i raka debelog creva.

3. Za dobar imunitet

Vitamin C, beta karoten, cink, bakar kao i drugi vitamini i minerali, prisutni u brokoliju jačaju imunološki sistem i čuvaju organizam od raznih infekcija.

4. Za dobro zdravlje očiju

Brokoli je bogat beta-karotenom i zeksantinom, koji su izuzetno dobri za očno zdravlje, čuvaju ćelije oka od UV zračenja i smanjuju rizik od nastanka katarakte i degeneracije makule. 

5. Brine o zdravlju srca

Hrom, vlakna, vitamin C i omega-3 masne kiseline čine brokoli dobrim za zdravlje srca. Mineral, hrom kojim je brokoli posebno bogat pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi, regulišući tako i krvni pritisak. Vitamin C, stvara kolagen koji regeneriše i jača krvne sudove, snižava holesterol, vlakna u njemu usporavaju apsorpciju masti, snižavaju nivo holesterola dok omega-3 masne kiselinama snižavaju loš holesterol,  visoki krvni pritisak i čuvaju zdravlje srca, pa eto razloga da brokoli ubacite u svoju ishranu i učinite nešto dobro za svoje srce.

6. Sprečava depresiju i odlična je hrana za trudnice

Folati, čiji je brokoli veoma dobar izvor bitni su za razvoj mozga, stimulišu lučenje hormona sreće, sprečavaju razdražljivost i depresiju. Bitni su za razvoj fetusa, sprečavaju rođenje beba sa određenim deformitetima pa je brokoli odlična hrana za trudnice.

7. Pomoć pri mršavljenju

Kao niskokalorična namirnica i sa vrlo malo masti, savršen je za sve one koji pokušavaju da izgube koji kilogram. Savršen je za gojazne ljude i kako bi zadržali što više važnih vitamina i minerala iz njega najbolje ga je jesti u svežem obliku (ali u ovom obliku sadrži jedninja koja ometaju apsorpciju joda pa može poremetiti rad štitne žlezde što nije tako poželjno kod ljudi sa već poremećenom funkcijom štitne žlezde) ili kratko blanširanom. 

 

Pratite nas na našoj Facebook stranici