Image
Kajsija kostice 1
Photo: wikimedia.org (free for commercial use)

Jezgro koštice kajsije (Prunus armeniaca) je mekani proizvod iz unutrašnjosti koštice kajsije i dobar je izvor gvožđa, kalijuma, fosfora i vitamina B17 (koji se naziva amigdalin i koji se nalazi unutar semenki voća poput breskve, šljive kao i jabuke i koji u visokoj dozi može biti toksičan).

Postoje slatke i gorke koštice kajsije, slađe su nam ukusnije, a i imaju manje amigdalina ali gorke su lekovitije zbog svojih terapeutskih svojastava.

Ulje koštica kajsije je ulje dobijeno hladnim postupkom ceđenja jezgra koštica kajsije i koristi se u bebi proizvodima, proizvodima za kožu (hrani, hidrira i sprečava starenje kože), kao i ulju za masažu.

1. Čuvaju zdravlje srca

Jezgra koštice kajsije su savršen izvor nezasićenih masti. Ove nezasićene masti regulišu nivo holesterola i čuvaju zdravlje srca i krvnih sudova. 

2. Koštice kajsije za respiratorne bolesti

Jezgro (semenke) koštice kajsije dugo se koriste u kineskoj medicini za lečenje nekoliko respiratornih problema poput, bronhitisa, astme i kao sredstvo za suzbijanje kašlja.

3. Jezgro koštica kajsije i rak

Semenke kajsije obiluju sastojkom poznatim kao Amigdalin, takođe poznatim kao vitamin B-17 koji oslobađa cijanid u telu i ubija ćelije raka dok zdravim ćelijama ne šteti.

Gorke koštice kajsije koriste se kao lečenje raka u Rusiji od 1845, kao i u SAD-u od 1920-ih.

4. Dobar su antioksidant

Semenke kajsija imaju antioksidativno dejstvo, pomažu u neutralizaciji štetnih slobodnih radikala, čime štite ćelije od ošetećenja i sprečavaju razne teške bolesti, među kojima i rak. 

5. Dobar borac protiv uporne kandide

Ove semenke pokazuju antigljivično i antibakterijsko dejstvo. Odlične su u borbi protiv Candide albicans, uporne gljivice koja često zahvata zensku vaginalnu regiju.

Skrećemo pažnju da treba biti oprezan u njihovom konzumiranju, amigdalin koji je prisutan u semkama kajsije kad se unese u organizam oslobađa cijanid i može biti toksičan ako se unese u većoj dozi od dozvoljene. 2-3 koštice dnevno smatraju se bezbednom dozom.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici