Image
Djumbir 1
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Đumbir univerzalni začin, predstavlja koren biljke koja se široko uzgaja u toplijim delovima Azije, Afrike i Južne Amerike. Bogat je vitaminima C i B grupe (naročito B6 i B12), mineralima (magnezijumom, kalijumom, bakrom, kalcijumom, gvožđem).

Hiljadama godina travari koriste koren biljke đumbira da bi ublažili stomačne tegobe. Zahvaljujući svom protivupalnom dejstvu, đumbir se takođe koristi za lečenje artritisa, visokog holesterola, menstrualnih grčeva i drugih zdravstvenih stanja. On je odličan lek za bolove u zglobovima i mišićima (eterično ulje đumbira poboljšava cirkulaciju), za smirivanje kašlja, poboljšava koncentraciju, snižava krvni pritisak, detoksikuje organizam, podstiče izbacivanje viška vode iz organizma, popravlja raspoloženje i još mnogo toga.

Djumbir možete koristiti u svežem obliku, kao isceđen sok, napraviti čaj od njega, kao začin (đumbir u prahu je dostupan na tržištu), a ima ga u obliku tableta, ulja i kapsula.

Jača imunitet, štiti od prehlade

Ljutkast ukus đumbira potiče od jedinjenja gingerola koji je moćan antioksidant i ima jako antibakterijsko dejstvo pa je đumbir odličan za jačanje imuniteta, naročito tokom zimskog perioda kada smo posebno izloženi prehladi i gripu. Čaj (uz dodatak soka od limuna) ili sok od svežeg đumbira je odličan u te svrhe.

Ubrzava metabolizam i pospešuje mršavljenje

Koren đumbira sadrži jedinjenja koja poboljšavaju probavu, smiruju stomak, smanjuju nadutost,mučninu, sprečavaju zatvor i ubrzavaju metabolizam čime trošimo više kalorija (organizam razlaže masti i koristi ih kao izvor energije) i time pospešujemo gubitak kilograma. Čaj od ove lekovite biljke vam može pomoći da smanjite apetit i dovedete svoju liniju do savršenstva.

Pomaže kod bolova u mišićima

Istraživanja su pokazala da gingerol u njemu ima jako protivupalno dejstvo koje smanjuje bolove u mišićima (odlična je pomoć za bolne i umorne mišiće nakon treninga) i zglobovima, posebno je efikasna pomoć kod reumatoidnog artritisa gde ublažava bol i smanjuje upalu. Za ovu svrhu najbolje je koristiti ulje đumbira jer sadrži najveću koncentraciju ovog protivupalnog jedinjenja (utrljajte malo ovog ulja na obolelo mesto).

Đumbir i dijabetes

Đumbir je namirnica siromašna ugljenim hidratima i kalorijama, a bogata dijetalnim vlaknima i važnim mineralima i vitaminina pa je pogodan u ishrani dijabetičara. Istraživanja su pokazala da on stimuliše insulinsku osetljivost i snižava nivo glukoze u krvi, što za posledicu ima stabilizaciju glukoze u krvi. Naravno treba biti umeren u svemu pa i u njegovom korišćenju.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici