Image
Kesten 1
Photo: pikist.com (free for commercial use)

Kesten je blagog slatkog ukusa i dodaje se u razna jela. Sirovi kesteni imaju hrskavu i tvrdu teksturu koja nakon pečenja ili kuvanja postaje mekša. 

Ovo su dobri razlozi da kesten uključite u svoju ishranu:

1. Deluje kao antioksidant

Pored vitamina i minerala (gvožđa, cinka, kalijuma, magnezijuma, bakra, vitamina A, C, B grupe) kesten sadrži i veliku količinu antioksidanata. Antioksidanti neutrališu slobodne radikale, čuvaju ćelije od oštećenja i raznih bolesti, poput kardiovaskularnih, neurodegenerativnih i kancera.

2. Čuva srce

Istraživanja pokazuju da povećanje unosa kalijuma može smanjiti rizik za visoki krvni pritisak i takođe smanjuje šanse za moždani udar za 24 procenta, pa konzumiranje kestena, koji je bogat ovim mineralom može smanjti rizik za srčane bolesti. 

3. Za pravilan rad mozga

Kesten je bogat vitaminima B grupe (tiaminom, folatima, riboflavinom, piridoksinom) koji su bitni za pravilnu funkciju mozga i nervnog sistema.

4. Odličan za probavu

Kesten je bogat dijetalnim vlaknima koja poboljšavaju rad organa za varenje.

Vlakna sprečavaju zatvor, hrane “dobre” bakterije u crevima, stabilizuju nivo šećera u krvi, podstiču sitost i sprečavaju prejedanje pa su odlična za regulisanje telesne težine.

5. Dovedite svoju liniju do savršenstva 

Kesten je bogat izvor vlakana koji brzo izazivaju osećaj sitosti nakon jela i sprečavaju prejedanje, a odličan odnos vode i minerala u njima pomaže da se kontroliše i nadoknadi gubitak elektrolita tokom napornog vežbanja pa je kesten odličan za zdrav način mršavljenja. 
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici