Image
Mrsavljenje 1
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Dnevni unos kalorija zavisi od više faktora : godina, pola i fizičke aktivnosti. Prekomeran unos kalorija vremenom može dovesti do viška kilograma i ozbiljnijih zdravstvenih poremećaja kao što su dijabetes tipa 2, srčani udar, rak.

Predstavljamo vam neke namirnice koje vam mogu pomoći u kontroli apetita i gubitku kilograma

Ovsena kaša

Ovas je obavezan sastojak svake dijete za mršavljenje jer je niskokalorična namirnica puna proteina i vlakana koja vas brzo zasite.

Kombinujte ovas, voće i orašaste plodove i napravite ukusnu i zdravu ovsenu kašu koja će vam pružiti duži osećaj sitosti i time pomoći da lakše kontrolišete apetit i sprečite unos previše kalorija.

Jogurt

Jogurt je hranljiva namirnica puna proteina, kalcijuma , dobrih bakterija (koje podržavaju proces varenja) i odličan je dodatak uravnotežene ishrane. Punomasni jogurt je bogatiji izvor proteina, kalcijuma a siromašniji šećerima u poređenju sa niskokaloričnim jogurtom pa je odličan deo dijete za mršavljenje jer nam pomaže da lakše kontrolišemo apetit i unos kalorija.

Jaja

Jaja su namirnica bogata hranljivim materijama a bez mnogo kalorija (jedno jaje sadrži oko 72 kalorije u proseku). Ona su bogat izvor biološki vrednih proteina, kalcijuma, gvožđa, fosfora, vitamina (A,B grupe) i dobrih masti. Ako želite doručak koji će brzo da vas zasiti i drži apetiti pod kontrolom jaja su idealna namirnica za to.

Riba

Riba je važan izvor proteina, zdravih masti (omega-3 masnih kiselina) i njenim redovnim unosom smanjuje se rizik od srčanih bolesti. Ona je niskokalorična namirnica koja brzo zasiti organizam pa je savršena za mršavljenje.

Možete jeste sve vrste ribe ali preporuka je da kad god ste u mogućnosti prednost date masnijoj ribi ( poput lososa, skuše, tunjevine) jer su pune omega-3 masnih kiselina koje smanjuju ukupne masti u organizmu, visoki krvni pritisak i koje pomažu u gubitku kilograma.

Meso

Posnije meso (poput piletine, ćuretine, govedine) je bogato proteinima (gradivnim materijama važnim za rast i razvoj organizma) a siromašno zasićenim mastima. Ono je izvor energije i proteina koji nam dugo drže sitost i pomažu da lakše kontrolišemo apetit i sprečimo bespotrebno prejedanje. Meso pripremajte kuvanjem, pečenjem ili na roštilju.

Namirnice koje vam takođe mogu pomoći tokom procesa mršavljenja: lisnato zeleno povrće, mahunarke, avokado, integralne žitarice, voće, jabukovo sirće, koksovo ulje, čia semenke, orašasti plodovi.

Pratite nas na našoj Facebook stranici