Image
Beli luk 2
Photo: libreshot.com (free for commercial use)

Beli luk nije samo ukusan i nezaobilazan dodatak gotovo svakom jelu već je i sjajna namirnica za vaše dobro zdravlje.

U nastavku teksta pogledajte zašto je jedenje belog luka toliko dobro za vaše zdravlje:

Usporava starenje

Konzumiranje belog luka podstiče organizam da proizvodi više supstanci (antioksidanata) koje sprečavaju oksidaciju ćelija i bore se protiv oksidativnog stresa. Na ovaj način ovo povrće pomaže u usporavanju procesa starenja organizma, štiti od hroničnih oboljenja i poboljšava celokupno zdravlje vašeg organizma.

Za dobro oralno zdravlje

Istraživanja su pokazala da je beli luk odličan prirodni lek za upalu desni. Zahvaljujući jakom antibakterijskom, antigljivičnom i antivirusnom dejstvu ekifasno neutrališe mikroorganizme koji žive u ustima, a koji mogu izazvati infekciju i upalu.

Niže vrednosti holesterola u krvi

Ispitivanja su pokazala da svakodnevno korišćenje belog luka može sniziti holesterol, visoki krvni pritisak i smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Naravno ukoliko imate problema sa bilo kojom kardiovaskularnom bolešću ili povišenim nivoom holesterola u krvi uvek treba potražiti savet lekara.

Takođe pročitajte:

Podrška imunitetu

Ukoliko želite da u svoj organizam unesete mnoge neophodne supstance za jačanje imunološkog sistema, vitamine, minerale, beli luk je savršena namrinica za to. Beli luk je prirodni antibiotik i odličan lek za prehladu i grip. Prilikom sečenja ili drobljenja belog luka oslobađa se supstanca poznata kao alicin koja ima antimikrobno, protivupalno dejstvo, efikasno suzbija patogene mikrooganizme, bori se protiv virusa i čuva organizam od raznih infekcija. Da biste ojačali organizam moraćete beli luk da konzumirate u svežem stanju jer se termičkom obradom veći deo alicina uništava. Ova namirnica sadrži i mineral selen, koji je jak antioksidant i doprinosi norlmalnoj funkciji imuniteta.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici