Image
Ovsena kasa 1
Photo: needpix.com (free for commercial use)

Doručak je najvažniji obrok jer ima važnu ulogu na psiho-fizičku kondiciju i raspoloženje. Energetski treba da bude dovoljno jak, da sadrži sve važne hranljive sastojke i da bude lako svarljiv.

Ovsena kaša je pravi izbor za doručak - obezbediće nam energiju, daće nam važne vitamine, minerale i makronutrijente, neće nam opteretiti organe za varenje i jedan je od najzdravijih obroka.

Ovsena kaša, govorimo o čistoj kaši koja je bez dodatog šećera, aroma, sintetičkih vitamina i ostalih aditiva, je integralna namirnica prepuna važnih makro i mikroutrijenata, složenih ugljenih hidrata, dijetalnih vlakana, zdravih masti, proteina (pružiće nam sve esencijalne aminokiseline bitne za zdravlje). 

Ona je dobar izvor vitamina (E, K, B1, B2, B6, folata), minerala (gvožđa, mangana, cinka, magnezijuma), antioksidanata koji nam daju energiju i jačaju imunitet, štite kosti i zube, a pritom je i bez glutena pa je bezbedna za osobe koje boluju od celijakije.

Stručnjaci predlažu da zamenite rafinisane žitarice, poput belog hleba, testenina ili drugog belog peciva za doručak hranom od celog zrna kako bi se podstakla sitost i zdravo upravljanje težinom.

Reguliše varenje

Ova kaša je odličan izvor dijetalnih vlakana koja poboljšavaju varenje, ubrzavaju rad creva, njihovo redovno pražnjenje i eliminaciju toksina i štetnih materija iz stomaka, sprečavaju zatvor i smanjuju rizik od kancera debelog creva.

Kontroliše apetit i reguliše nivo šećera u krvi

Kao namirnica bogata dijetalnim vlaknima i složenim ugljenim hidratima sporije se vari, daje nam duži osećaj sitosti nakon obroka (sprečava prejedanje, unošenje bespotrebnih kalorija i gojenje), usporava apsorpciju šećera u krvi što za posledicu ima stabilzaciju glukoze u krvi bez njenih naglih skokova (čime smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2).

Reguliše nivo holesterola

Zahvaljujući obilju rastvorljivih vlakana, beta-glukana, ova kaša može smanjiti nivo holesterola u krvi i njenim redovnim konzumiranjem smanjujemo rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Da bi kaša bila jos zdravija i ukusnija dodajte joj bobičasto voće (maline, borovnice, kupine, brusnice) koje će je obogatiti vitaminom C ili orašaste plodove (badem, lešnik, orahe, indisjki orah), semenke za veću dozu proteina i mastih zdravih za srce, mozak.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici