Image
Ulje suncokreta 1
Photo: torange.biz (free for commercial use)

Suncokret (Helianthus annuus) je jednogodišnja biljka koja se kod nas počela gajiti tek posle Prvog svetskog rata, a danas je u našoj zemlji glavna sirovina za dobijanje ulja.

Ulje suncokreta pripada najkvalitenijim uljima jer je bogato linolnom esencijalnom masnom kiselinom, koji naše telo ne može da sintetiše već se mora uneti hranom. 

Semenke suncokreta su bogate vitaminima, zdravim mastima, proteinima i kako su dostupne tokom cele godine predstavljaju zdravu užinu i odličan dodatak salatama.

Većina kalorija u semenkama suncokreta potiče iz masti, zdravih za srce mononezasićenih i polinezasićenih masti. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina (E, niacin, tiamina, folate, B6) dok su od minerala u njima prisutni magnezijum, fosfor, mangan, bakar i manje količine gvožđa, cinka, kalijuma.

Zdrava probava

Hrana sa vlaknima vam pomaže da održavate zdrav probavni sistem, regulisaće vam rad creva, njihovo redovno pražnjenje, sprečiće zatvor, detoksikovaće organizam od štetnih materija i doprineće jačem imunitetu

Zdravo održavanje težine

Vlakna u njima daju nam sitost čime sprečavaju nekotrolisano jedenje koje može dovesti do gojenja i povećanog rizik od gojaznosti i dijabetesa tipa 2. Ako jedete namirnice bogate vlaknima smanjićete unos kalorija čime ćete doprineti zdravijoj telesnoj težini.

Smanjeni rizik od bolesti

Ishrana bogata vlaknima snižava holesterol, doprinosi stabilizaciji glukoze u krvi čime smanjuje rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i nekih vrsta raka, posebno raka debelog creva.

Štiti ćelije od oštećenja

Ove semenke su savršen izvor vitamina E. To je vitamin rastvorljiv u mastima, jak antioksidant koji štiti ćelije od oštećenja, doprinosi normalnoj funckiji nervnog sistema i jača imunitet. 

Hrana poput voća, povrća i semenki pruža antioksidanse zajedno sa drugim važnim hranjivim sastojcima. 
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici