Image
Topla voda 1
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Voda održava naše telo zdravim i hidriranim. Ona je najvažnija hranljiva materija i njena uloga u našem organizmu je višestruka.

Ona reguliše telesnu temperaturu, učestvuje u pokretanju zglobova i drugih organa, poboljšava varenje hrane, smanjuje umor, poboljšava kognitivne sposobnosti. 

Neke od prednosti tople vode za naše zdravlje:

Pomoć u varenju

Pijenje tople vode aktivira digestivni sistem, pomaže telu proces detoksikacije kako bi se elimisali toksini i štetne materija iz creva i time doprinosi normalnoj funkciji probavnog sistema. 

Topla voda se često preporučuje nakon nekih operacija jer dobro utiče na crevnu peristaltiku i izbacivanje gasova.

Za bolji rad nervnog sistema i manje stresa

Topla voda odlično utiče na vaše raspoloženje i rad mozga. Istraživanja su pokazala da konzumiranje tople vode pojačava aktivnost mozga i smanjuje nivo anksioznosti pa se ovaj topli napitak preporučuje naročito ljudima sa depresijom i anksioznošću.

Ublažava simptome začepljenog nosa

Čaša tople vode može vam pomoći kod simptoma infekcije gornjeg respiratornog trakta. Topla tečnost brzo će vam ublažiti simptome začlepljenog nosa (para razređuje sekret i pomaže da se disajni putevi otvore), smiriće kašalj, upalu grla.

Možda vas zanima :

ZDRAVE NAMIRNICE KOJE BI TREBALO JESTI KADA STE PREHLAĐENI

Rešava problem zatvora

Voda je bitna za rastvaranje, apsorpciju i transport hranljivih materija iz digestivnog trakta. Šolja tople vode na prazan želudac aktivira rad creva, pokreće ih i time ublažava probleme sa zatvorom.

Pratite nas na našoj Facebook stranici