Image
Vlasac luk 1
Photo: peakpx.com (free for commercial use)

Luk vlašac(Allium schoenoprasum) je jestivi pripadnik roda Allium - koje obuhvataju beli luk, praziluk i crni luk. Zeleni delovi ove biljke imaju blag ukus luka (eterična ulja bogata sumporom mu daju taj blago ljuti ukus) i koristi se pretežno kao aromatični dodatak hladnim i toplim jelima, često se kombinuje sa namirnicama poput pečenog krompira ili izmućenih jaja, omleta, za razne salate.

Najbolje ga je naseckati neposredno pred konzumiranje zato sto duzim stajanjem na vazduhu gubi taj ukus.

Jedna kašika svežeg, naseckanog luka daje manje od 3 kalorije, od kojih većina potiče od ugljenih hidrata (vlakana) i proteina i pripada niskokaloričnim namirnicama.

Zahvaljujući svom nutritivnom sastavu, vitaminima (A, C, K, folata) i mineralima (kalcijum, sumpor, bakar, gvožđe, kalijum, fosfor) blagotovorno deluje na organizam.

Najvažniji sastojak ovog luka je alicin, koji snižava nivo holesterola, krvni pritisak i čuva zdravlje srca i krvnih sudova.

Sprečava osteoporozu, jača imunitet, usporava starenje kože

Vitamin K poboljšava apsorpciju kalcijuma u kosti te jača kosti, održava njihovu gustinu čime smanjuje rizik od nastanka osteoporoze. 

Vitamin C kojim je vlašac bogat doprinosi jačanju imuniteta (čuva nas od prehlade i gripa), za zdrave desni, zube, jača krvne sudove, on takodje potpomaže iskoršćenje gvožđa, a i moćan je antioksidans, koji usporava proces starenja ćelija i daje mlađi izgled koži.

Čuva zdravlje očiju

Karotenoidi, lutein i zeaksantin koji su prisutni u njemu, su snažni antioksidanti, čuvaju ćelije oka od štetnog dejstva slobodnih radikala i smanjuju rizik od katarakte i makularne degeneracije oka, koja je česta sa starenjem.

Sprečava anemiju

Zahvaljujući idealnom sastavu gvožđa i vitamina C (koji poboljšava apsorpciju gvožđa), sprečava anemiju, daje nam snagu i otklanja umor.

Sprečava zatvor, otklanja nadutost

Kao dobar izvor dijetalnih vlakana, vlašac povoljno deluje na varenje, podstiče kretanje creva, njihovo redovno pražnjenje, sprečava zatvor, otklanja nadutost, eliminiše toksine i bakterije iz creva.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici