Image
Brusnica 1
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Ove bobice vode poreklo iz SAD-a i pored toga što su ukusne one su i veoma zdrave, sadrže korisne hranljive sastojke, odličan su izvor vitamina i antioksidanata koje doprinose našem zdravlju.

Pogledajte kako ove bobice utiču na naše zdravlje:

1. Jačaju imunitet

Brusnice su dobar izvor vitamina C moćnog antioksidansa i drugih fitohemikalija koji jačaju naš imunitet i štite nas od raznih bakterijskih i virusnih infekcija.

2. Štite od infekcija mokraćnih kanala

Ovo bobičasto voće je najpoznatije po svojoj ulozi u sprečavanju infekcija mokraćnih kanala, naročito onih izazvanih bakterijom ešerihijom koli, zahvaljujući antioksidantu proantocijanidinu koji sprečava lepljenje bakterija na zidove mokraćnih kanala. 

3. Imaju protivupalno dejstvo

Kao bogat izvor antioksidanata ove bobica imaju jako protivupalno dejstvo što može pogodovati stanjima kao što su reumatoidni artritis, želudačni i probavni poremećaji.

4. Povoljno deluju na digestivni trakt

Brusnice imaju antibakterijski, antiseptički, diuretski efekat. Pomažu telu da eliminiše toksine, bakterije, višak tečnosti i sprečava nadimanje. 

5. Neguju kožu i sprečavaju prevremeno starenje

Sok od brusnice bogat je antioksidantima koji se bore protiv slobodnih radikala, čuvaju ćelije kože od oštećenja i usporavaju proces starenja, čineći kožu hidriranom, elastičnom i negovanom.

6. Štite od raka

Istraživanja su pokazala da konzumiranje brusnice smanjuje rizik od nastanka određenih vrsta karcinoma poput raka prostate, debelog creva i dojke.

7. Čine kosti jačim

Brusnice su dobar izvor kalcijuma, minerala koji čini naše kosti, zube i nokte jakim i zdravim, i vitamina K koji je neophodan za apsorpciju kalcijuma i njegovu ugradnju u kosti.

Jedna šolja sirove brusnice ili čaša soka od brusnice dnevno mogu doprineti zdravim i jakim kostima i smanjiti rizik od osteoporoze.

8. Čuvaju oralno zdravlje

Brusnice takođe jačaju oralno zdravlje i pomažu u sprečavanju karijesa i bolesti desni, gingivitisa, parodontoze, zahvaljujući polifenolima i vitaminu C.

Svakodnevnim konzumiranjem čaše soka od brusnice sprečićete bakterije da se zalepe za zube i time sačuvati zdrave i lepe zube.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici