Image
Crvena paprika 1
Photo: pxhere.com (free for commercial use)

Crvena paprika pripada plodolikom povrću i ima izuzetno visoku hranljivu i bilošku vrednost. Bogata je važnim makronutrijentima, vitaminima (A, C, K ,B1, B2, B6), mineralima (magnezijumom, gvožđem, manganom, kalijumom, kalcijumom), dijetalnim vlaknima, a pritom ima malu kalorijsku vrednost. Može se konzumirati u svežem obliku ili u sušenom (mlevenjem sušene crvene paprike dobijamo začinsku papriku, alevu ), glavni je sastojak zimnica (naročito ajvara), odlična je za razna jela, salate. Da bi iskoristili sve važne vitamine i minerale iz nje (naročito vitamin C kojim je posebno bogata) najbolje je jesti u svežem obliku.

Crvena paprika je odličan izvor dijetalnih vlakana, koja povoljno deluju na varenje, čuvaju zdravlje creva, snižavaju holesterol, sprečavaju zatvor, eliminišu toksine iz creva, čuvaju srce i krvne sudove.

Kako ona to deluje naš organizam:

Prirodan antidepresiv

Vitamin B6 u njoj doprinosi normalnoj funkciji mozga, bitan je za produkciju serotonina (hormona sreće), melatonina (hormona sna) pa crvena paprika poboljšava vaše raspoloženje, otklanja nesanicu, ublažava simptome PMS-a. Ovaj vitamin održava normalan nivo homocisteina u krvi i time smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Zahvlajujući mineralu magnezijumu ona opušta telo, smanjuje anskioznost i depresiju, poboljšava pamćenje.

Diuretik

Zahvljujući mineralu kalijumu, crvena paprika je odličan diuretik, podstiče izlučivanje mokraće i time doprinose sniženju krvnog pritiska.

Bogatstvo vitamina C i A

Vitamin C doprinosi normalnoj funkciji imunog sistema, kao moćan antioksidant čuva ćelije od oksidativnog stresa, smanjuje umor i iscrpljenost, potpomaže stvaranje kolagena za obnavljanje kostiju, hrskavice, kože, zuba, krvnih sudova.

Vitamin A ima višestruku ulogu u organizmu, štiti sluznice organa za varenje, mokraćnih kanala, bitan je za zdrave oči i dobar vid, za dobar imunitet, štiti nas od raznih vrsta infekcija (pa je ova paprika odlična kod prehlade i respiratornih infekcija).

Anemija

Vtamin C (koji sadrži čak 2 puta više od limuna) olakšava apsorpciju gvožđa, pa može pomoći u sprečavanju anemije usled nedostatka ovog minerala ili u bržem oporavku od blage anemije. Crvena paprika takođe sadrži malo gvožđa.

Antioksidativno dejstvo

Crvena paprika je bogata karotenoidima beta-karotenom, lutenom, likopenom, zeaksantinom koji su moćni antioksidanti, čuvaju ćelije od okisdativnog oštećenja i štite od raznih oboljenja, među kojima i one najgore, kancera.

Štiti vid

Crvena paprika u velikim koncetracijama sadrži karotenoide zeaksantin, koji je snažan antioksidant, čuva ćelije od ošetećenja slobodnih radikala, štiti vid i smanjuje rizik od degeneracije makule.

Sprečava osteoporozu

Visok sadržaj mangana (mineral bitan za jake i zdrave kosti) u crvenim paprikama smanjuje rizik od nastanka osteoporoze, jer su elementi u tragovima poput mangana, bakra i cinka karakteristično niski kod obolelih osoba.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici