Image
Spelta 1
Photo: maxpixels.net (free for commercial use)

Spelta (Triticum spelta) svojstvena je mediteranskoj regiji i jugozapadnoj Aziji ima orašasti i blago slatkasti ukus i sadrži gluten. Koristi se za proizvodnju hleba, peciva i kao žitarica za dorucak.

Spelta je bogat izvor proteina, ugljenih hidrata, dijetalnih vlakana, bakra, mangana, vitamina E, B1, B3, B2 i fosfora.

Zašto je dobro uvesti ovu žitaricu u ishranu?

Odlična za kosti

Spelta sadrži minerale koji doprinose stvaranju i jačanju koštanog tkiva i neophodni su za zdrave i jake kosti: cink, selen, fosfor, magnezijum i bakar.

Jači imunitet

Spelta je dobar izvor tiamina, vitamina koji je potreban našem organizmu za pretvaranje ugljenih hidrata u energiju i neophodan za normalno funkcionisanje mišića, mozga i nervnog sistema. Takođe doprinosi jačanju imuniteta i smanjenju anksioznosti, stresa koji slabi našu odbrambenu sposobnost organizma.

Smanjuje rizik za dijabetes tipa 2

Zahvaljujući obilju biljnih vlakana speltino brašno reguliše količinu oslobađenog insulina i glukoze u telu.
Istraživanje je pokazalo da ishrana bogata vlaknima, snižava holesterol, trigliceride, insulin, kao i nivo šećera u krvi i smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2.

Spelta i migrena

Spelta ima visoki sadržaj vitamin B2-riboflavina koji pomaže u smanjenju učestalosti i jačine glavobolje kod migrene. 

Štiti srce

Spelta ima rastvorljiva vlakna koja uravnotežuju nivo HDL i LDL holesterola. Ona sprečava apsorpciju “lošeg” LDL holesterola, čisti arterije, čuva srce i krvne sudove i smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. 
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici