Image
Secer 1
Photo: needpix.com (free for commercial use)

Šećer je najvažnija sirovina za proizvodnju raznih konditorskih i drugih prehrambenih proizvoda.

Šećer je u hemijskom pogledu čista saharoza i on se industrijski može dobiti iz šećerne repe i iz šećerne trske.

Beli šećer se dobija postupkom rafinacije (u ovom slučaju hemijskim procesom prečišćavanja) iz šećerne repe. On sadrži saharozu 99% i iz njega je prilikom tehonološkog procesa proizvodnje sva melasa uklonjena (melasa je nusproizvod pri tehnološkom postupku proizvodnje rafinisanog šećera iz šećerne repe ili šećerne trske, tamni gusti sirup koji u svom sastavu sadrži oko 50 % šećera (od kojih najveći deo čini saharoza) hranljive materije, aminokiseline, belančevine, vitamine i minerale. Ovaj šećer prepun je ugljenih hidrata i praznih kalorija.

Polubeli ili žuti šećer je delimično prečišćena i kristalizovana saharoza koja mora sadržati određen udeo melase koja mu daje tu žućkastu boju i malu dozu minerala.

Smeđi šećer se može dobiti na dva načina. U prvom slučaju je nerafinisani smeđi šećer koji prolazi manji proces obrade i dobija se kristalizacijom saharoze od međuprodukata pri proizvodnji šećera (melase) u drugom slučaju mešanjem belog šećera sa melasom koja mu daje taj bogatiji i puniji ukus. On ima nešto manje kalorija nego beli šećer, sadrži saharozu 97 %, 2 % čini voda (koja mu daju drugačiju teskturu od belog šećera) ostatak čini mala količina vitamina B grupe i minerala (gvožđa, magnezijuma, selena, bakra, mangana, kalijuma, kalcijuma).

Nutrititvni sastav je skroro identičan kod svih oblika šećera, smeđi šećer sadrži nešto manje ugljenih hidrata i kalorija ali to je zanemarljiva razlika.

Beli šećer je neutralinijeg ukusa i veće slatkoće (manje ćete ga dodati u hranu da bi dobili željenu slatkoću) pa je zato pogodnije za pripremu različitih vrsta slatkiša. Dok je smeđi šećer tamnije boje i veće vlažnosti zahvaljujući melasi i nešto slabije slatkoće u poređenju sa belim šećerom.

Možemo zaključiti da i smeđi i beli šećer su u osnovi prosti ugljeni hidrati, koji telu i mozgu na brz način obezbeđuju „gorivo za rad“ glukozu.

Preterana upotreba šećera štetno deluje na ceo organizam, kvari zube, izaziva gojaznost, dijabetes, visok „loš“ LDL holesterol i trigliceride, srčana oboljenja, remeti rad jetre.

Prema tome budite odgovorni prema svome zdravlju, smanjite unos šećera koliko god to možete i vaš organizam će vam biti zahvalan.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici