Image
Smokve 1
Photo: staticflickr.com (free for commercial use)

Smokva (Ficus carica), poreklom sa Bliskog Istoka i zapadne Azije. Mogu se pripremiti na više načina i sjajno se kombinuju sa mesom i sirevima.

Osim jedinstvenog slatkog ukusa, smokva je dobar izvor hranljivih sastojaka, vitamina, antioksidanasa, minerala i vlakana, a pritom nemaju puno kalorija.

Smokve su riznica hranljivih materija, sadrže vitamin A, vitamin B1, vitamin B2, kalcijum, gvožđe, fosfor, mangan, natrijum, kalijum i hlor. 

Zašto je dobro jesti smokve?

1. Prevencija hipertenzije

Suve smokve imaju puno kalijuma i malo natrijuma, a znamo da kalijum snižava krvi pritisak pa su dobra prevencija hipertenzije.

2. Prevencija opstipacije

Smokve su odličan izvor vlakana koja povoljno deluju na rad creva, omogućavaju njihovo redovno pražnjenje i pomažu u sprečavanju opstipacije, a i proliva.

3. Odlične protiv anemije

Suve smokve su odličan izvor gvožđa pa mogu sprečiti anemiju izazvanu nedostatkom ovog minerala, smanjiti umor i iscrljenost.

4. Sprečavaju bolesti srca

Suve smokve su odličan izvor antioksidanata, koji neutrališu slobodne radikale, čuvaju krvne sudove od oštećenja čime smajuju rizik od srčanih bolesti. Rastvorljiva vlakna u njima pomažu u snižavanju holesterola dok omega-3 i omega-6 masne kiseline u njima, snižavaju trigliceride, sve to doprinosi boljem zdravlju srca.

5. Jačaju kosti

Smokve su bogate mineralima kalcijumom i fosforom glavnim strukturnim komponentama kostiju, daju im jačinu i smanjuju rizik od osteoporoze pa su odlična voćka za žene nakon menopauze i starije osobe koje su sklone slabijim i lomljivim kostima.

6. Prevencija raka debelog creva

Vlakna koja se nalaze u smokvama pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala i toksina koji mogu izazvati rak, uglavnom u debelom crevu, jer vlakna povećavaju zdravo kretanje creva, njihovo redovno pražnjenje I eliminaciju toksina iz njih. 

7. Dobro za dijabetičare

Smokve su dobar izvor biljnih vlakana, a uz to su bogate kalijumom koji pomaže u regulisanju apsorpcije šećera u krvi nakon obroka, čime se sprečava nagli skok šećera i insulina u krvi. Ipak ovo voće sadrži dosta šećera pa bi trebalo biti umeren u njihovom korišćenju, naročito suve smokve koje mogu sadržati puno šećera. 
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici