Image
Cvekla 1
Photo: wallpaperflare.com (free for commercial use)

Cvekla je dvogodišnja biljka koja pripada grupi korenastog povća, srodna je blitvi i spanaću i smatra se veoma korisnom i lekovitom namirnicom. U ljudskoj ishrani se koristi njen list i koren. 

Cvekla se koristi za proizvodnju soka, njen sok se može koristiti kao prirodna boja za bojenje raznih prehrambenih proizvoda, najčešće se kuva ( treba je dodati u što manju količinu ključale vode i što je moguće kraće tretirati da bi sačuvali vitamine i minerale u njoj ili je skuvati na pari) ili pasterizuje, može se koristiti u svežem obliku za salatu, odlična je u kombinaciji sa šargarepom (u ovoj kombinaciji se smatra da pomaže u lečenju karcinoma u početnom stadijumu).

Koren cvekle je bogat ugljenim hidratima, proteinima, mastima, vlaknima, sadrži skoro sve minerale magnan, kalijum, magnezijum, gvožđe bakar, jod, od vitamina folate, vitamin C i vitamin B12.

Folati su važni za sintezu DNK i važni su za zdravlje trudnica i male dece, mangan sprečava osteoporozu, doprinosi stabilizaciji šećera u krvi, bitan za imunitet, smanjuje simptome pms-a, mineral kalijum može pomoći u smanjenju krvnog pritiska, a vlakna su važna za dobro varenje, čuvaju zdravlje creva, daju nam duži osećaj sitosti, sprečavaju zatvor, snižavaju holesterol.

Listovi cvekle imaju vrlo malo ugljenih hidrata i bogati su vitaminom B6 (bitnim za pravilan rad mišica, za zdravo srce, dobro varenje), vitaminom K (koji ima važnu ulogu u zgrušavanj krvi), mineralima gvožđem (sprečava anemiju), magnezijumom, kalijumom, bakrom, manganom i antioksidansima.

Cvekla ima antikancerogeno dejstvo, reguliše krvni pritisak, čuva srce

Zahvaljujući betaninu (koji ima jako antikancerogeno dejstvo) i betainu ovo povće pripada izuzetno lekovitom povrću koje snižava nivo holesterola, čuva zdravlje krvnih sudova i pomaže u regulaciji krvnog pritiska.

Ona leči malokrvnost

Ovo korenasto povrće je bogato mineralom gvožđem koje doprinosi sintezi hemoglobina i crvenih krvnih zrnaca čime se sprečava anemija uzrokovana nedostatkom ovog minerala.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici