Image
Kalcijum 2
Photo: pxhere.com (free for commercial use)

Kalcijum je esencijalni mineral najzastupljeniji u telu, skladišti se u kostima i zubima. Kalcijum je oko 40 procenata ukupne telesne mineralne mase i oko 1,5 procenata ukupne telesne težine. 

Uloga kalcijuma u organizmu je višestruka:

Učestvuje u izgradnji i jačini kostiju i zuba 

Za zgrušavanje krvi, neophodan za normalno funkcionisanje nervnog sistema i kontrakcije mišića.

Vitamin D je neophodan za pravilnu apsorpciju i iskorišćenje kalcijuma u organizmu.

Neke namirnice sadrže oksalate i fitate, koji mogu da se vežu za kalcijum u digestivnom sistemu i smanje njegovu apsorpciju.

Dok normalna kiselost želuca i prisustvo određenih aminokiselina u tankom crevu povećavaju efikasnost apsorpcije kalcijuma

Njegov nedostatak u organizmu dovodi do:

-  Nesanice, iscrpljenosti, manjka energije

-  Suve i perutave kože, smanjuje se jačina noktiju, postaju lomljivi i krti, negativno se odražava i na kvalitet zuba i desni

-  Grčeva u mišićima, neprijatno trnjenje u rukama i nogama

Prirodni izvori ovog minerala:

Mleko i mlečni proizvodi (sir, jogurt), sojino mleko, sardine, tofu, obogaćene žitarice, lisnato zeleno povrće, orašasti plodovi (orasi, brazilski orah), kelj, susam, smokve, blitva, surutka.

- 1 šolja sveže blitve daje 18,4 mg kalcijuma

- šolja kuvanog spanaća obezbeđuje nam 250 mg kalcijuma

par smokava oko 24 mg ovog minerala

Zašto je dobro unositi namirnice bogate ovim mineralom:

Za jake i zdrave kosti i zube

Glavna funkcija ovog minerala je da održava kosti i zube jakim i zdravim. Njegov nedostatak kod dece može dovesti do rahitisa (poremećaj u formiranju kostiju), a kod starijih do osteoporoze ili osteomalacije.

Sprečava osteoporozu

Kalcijum je važna komponenta kostiju i zuba, čini ih do 90%. On je neophodan za jake i zdrave kosti. Nedostatak ovog minerala može dovesti do osteoporoze, gubitka koštane mase, kosti postaju krte i lako lomljive. Ovom riziku su posebno izložene žene u menopauzi i stariji ljudi.

Smanjuje šanse za karcinom debelog creva

Kalcijum je povezan sa sprečavanjem raka, a studije su pokazale da ljudi koji unose potrebnu količinu kalcijuma preko ishrane u manjem su riziku za karcinom debelog creva.

Ublažava  simptome  PMS-a

Neprijatni simptomi koji se javljaju tokom menstruacije su noćna mora za mnoge žene, a kalcijum vam može u tome pomoći. Veruje se da interakcija između kalcijuma, vitamina D i hormona estrogena i progesterona može u tome pomoći.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici