Image
Jabukovo sirce 2
Photo: wikimedia.org (free for commercial use)

Prirodno jabukovo sirće (nefiltrirano, nepasterizovano) nije samo ukusan dodatak salatama već može pružiti važne hranljive i zaštitne materije i brojne pozitivne efekte na vaše zdravlje.

Takođe pročitajte:

Pogledajte neke od njih:

Za bolji metabolizam ugljenih hidrata

Uzimanje jabukovog sirćeta nakon obroka bogatog ugljenim hidratima može poboljšati insulinsku osetljivost, čime olakšava organizmu proces razgradnje šećera, doprinosi regulisanju nivoa glukoze u krvi i time smanjuje rizik od insulinske rezistencije. 

Smanjuje apetit

Konzumiranje jabukovog sirćeta (1-2 kašike jabukovog sirćeta rastvorenog u čaši mlake vode) podstiče bolji rad metabolizma što rezultira zdravom mršavljenju i gubituku kilograma. Ovaj napitak učiniće da se brže osećate sitim nakon obroka što će smanjiti apetit i preterani unos kalorija.

Za bolji rad organa za varenje

Jabukovo sirće je odličan izvor prebiotika, koji hrane „dobre“ bakterije u crevima, podstiču njihov rast i razvoj, a sve to doprinosi boljem varenju hrane, elminicaciji toksičnih materija iz organizma i boljem i jačem imunološkom sistemu.

Za dobro kardiovaskularno zdravlje

Redovno konzumiranje jabukovog sirćeta može smanjiti nivo holesterola i triglicerida koji stvaraju masne naslage na krvnim sudovima i povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti. Vlakna u nefiltriranom jabukovm sirćetu smanjuju nivo povišenog lošeg holesterola i čuvaju kardiovaskularno zdravlje.

Pomaže apsorpciji hranljivih materija

Ispitivanju su pokazala da jabukovog sirće može pomoći vašem organizmu da bolje apsorbuje hranljive materije iz hrane koju unesete.

Sirćetna kiselina iz jabukovog sirćeta poboljšava aprospciju mineralnih materija (naročito kalcijuma i gvožđa) iz hrane.

Kako je jabukovo sirće kiselog ukusa to se može negativno odraziti na zubnu gleđ i oštetiti je. Zato je preporuka uvek razblažiti ga vodom. Napravite rastvor od jednog dela sirćeta i deset delova vode.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici