Image
Badem 1
Photo: staticflickr.com (free for commercial use)

Badem, naučno je poznat pod nazivom Prunus amigdalus ili Prunus dulcis. Rodom je sa Bliskog Istoka, Severne Afrike i Indije. Ukus badema kreće se od slatkog do gorkog.

Slatki bademi su jestivi, a gorki se koriste za bademovo ulje. Konzumira se sirov, pečen, a koristi se i kao sastojak u salatama i drugim jelima. Bademovo mleko koristi se kao alternativa kravljem mleku. 

Kako badem deluje na naš organizam?

Bademi su izuzetno hranljiva namirnica, bogati su biljnim vlaknima, proteinima, nezasićenim masnim kiselinama, magnezijumom, gvožđem, bakrom, cinkom, manganom, fosforom, vitaminom A, E, riboflavinom.

1. Bademi su bogati vitaminom E

Odličan je izvor vitamina E koji deluje kao antioksidant, neutrališe štetne slobodne radikale i čuva ćelije od oštećenja, čime smanjuje rizik za srčane bolesti, rak i neurodegenerativne bolesti kao što su Alchajmerova bolest, Parkinsonova.

Vitamin E hrani našu kožu, sprečava stvaranje bora i preveremeno starenja kože.

2. Reguliše krvni pritisak

Bademi sadrže kalijum, mineral koji pomaže pri regulisanju krvnog pritiska.

3. Poboljšava rad mozga

 Bademi sadrži dva važna hranljiva sastojka, L-karnitin i riboflavin koji povoljno deluju na centralni nervni sistem, poboljšavaju rad mozga i nervnog sistema, daju nam bolju koncentraciju i pamćenje.

4. Regulše nivo holesterola

Visok sadržaj mononezasićenih masnih kiselina u njemu pomaže u snižavanju „lošeg“ LDL holesterola i stvaranje „dobrog“ HDL holesterola  čime čuva srce i krvne sudove i smanjuje rizik za srčane bolesti.

5. Za zdrave i jake kosti

Bademi su sjajan izvor minerala i vitamina, među kojima i fosfora. Fosfor se do 80% nalazi u kostima i zubima i njihova su bitna komponenta dajući im čvrstinu i jačinu.

6. Protivupalno dejstvo

Bademi su izvor esencijalnih masnih kiselina (naš organizam ne može da ih sintetiše pa se moraju uneti hranom) linolne i linolenska, koje imaju protivupalno dejstvo.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici