Image
Kinoa 1
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Kinoa naučno poznata kao Chenopodium kuinoa potiče iz andske regije Južne Amerike. Kinoa bela, crvena ili crna kakva se uglavnom nalazi u našim prodavnicama je zapravo puna hranljivih sastojaka, minerala i vitamina potrebnih za zdrav život.

Ona je odličan izvor proteina, vlakana, minerala mangana, fosfora, bakra, gvožđa, magnezijuma, cinka, vitamina B6, i B9.

Evo zašto bi trebalo da jedete kinou?

1. Za pravilan rad štitne žlezde

Kinoa sadrži velike količine bakra (1 šolja kuvane kinoe daje 0,355mg bakra, što je 39,44% preporučenog dnevnog unosa) koji je neophodan za pravilno funkcionisanje štitne žlezde, on učestvuje u metabolizmu aminokiseline tirozin koja je prekursor tiroidnih hormona. 

2. Kinoa je pogodna za osobe sa celijakijom

Kinoa, izuzetno hranljivo zrno i bez glutena, obično se preporučuje kao deo ishrane bez glutena pa je korisna za osobe sa celijakijom.

3. Prevencija osteoporoze

1 šolja kuvane kinoe dam daje 1,167 mg minerala mangana. Mangan je esencijalni mineral koji se u našem organizmu nalazi u malim količinama, on dodaje gustinu kostima, a njegov nedostatak dovodi do usporavanja rasta i utiče na razvoj kostiju, čime može doći do osteoporoze. 

4. Odlična za regulisanje telesne težine

Kao dobar izvor dijetalnih vlakana i proteina, kinoa nas duže drži sitim nakon obroka, čime sprečava preterano unošenje kalorija, vlakna su zadužena za dobar rad digestivnog sistema i redovno pražnjenje creva, a sve to doprinosi zdravom mršavljenju.

5. Pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi

Rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna u kinoi takođe pružaju brojne zdravstvene koristi. Rastvorljiva vlakna usporavaju apsorpciju ugljenih hidrata čime sprečavaju nagle skokove glukoze u krvi a sve to doprinosi stabilizaciji šećera u krvi. Dok nerastvorljiva vlakna mogu umanjiti rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

6. Blagotvorno deluje na anemiju

Kinoa je dobar izvor vitamina B9 (folna kiselina) čiji nedostatak u organizmu izaziva nepravilno sazrevanje ćelija krvi, anemiju i gubitak apetita. Kinoa je korisna za lečenje ljudi koji pate od anemije kao posledice nedostatka folne kiseline. 
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici