Image
Pistaci 1
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Pistaći (Pistacia vera) - ova omiljena ukusna grickalica vodi poreklo iz Jugozapadne Azije i danas su dostupni u skoro svim prodavnicama preko cele godine.

Izvor su ugljenih hidrata, proteina, masti, dijetalnih vlakana, minerala (magnezijuma, fosfora, kalijuma, gvožđa, kalcijuma, cinka, bakra), vitamina B grupe (B1, B2, B3, B5, B6, folata) vitamina C, E, K i A.

Zašto su pistaći dobri za naše zdravlje?

1. Jačaju imunitet

Vitamin B6 je neophodan da bi imunitet pravilno funkcionisao i da bi nas štitio od raznih bakterijskih, gljivičnih, virusnih infekcija. Nedovoljno vitamina B6 može štetno uticati na rad mozga, izaziva promene na koži, može dovesti do anemije, razdražljivosti, trnjenje u rukama i nogama.

Dakle uključite ovu grickalicu u svoju ishranu i pomozite vašem imunitetu.

2. Obilje antioksidanata

Pistaći su odličan izvor antioksidanata. Antioksidanti neutrališu štetne slobodne radikale koji mogu ošteti naše ćelije i čuvaju naš organizam od raznih kardiovaskularnih oboljenja, smanjuju rizik za rak, štite kožu od prevremenog starenja.

3. Štiti vid

Pistaći sadrže karotenoide lutein i zeaksantin, koji pomažu u zaštiti naših očiju od makularne degeneracije (gubitak vida povezan sa starenjem).

4. Održavaju kožu mladom

Snažni antioksidanti poput vitamina E i A u pistaćima neutrališu slobodne radikale koje mogu izazvati oštećenja na koži i ubrzati proces starenja kože. Ovi vitamini održavaju našu kožu elastičnom, zategnutom, sprečavaju stvaranje bora i usporavaju proces starenja kože. Uz to, vitamin E kao moćan antioksidant štiti kožu od štetnih UV zraka i smanjuje rizik za rak kože.

5. Pistaći nas duže drže sitim

Kao veoma kalorična namirnica, samo nekoliko pistaća može nam dati osećaj punoće (sitosti) i sprečiti prejedanje a uz to zadovoljavaju znatnu količinu dnevnih potreba za proteinima, zdravim masnoćama, kao i dijetalnim vlaknima.

Pratite nas na našoj Facebook stranici