Image
Kivano 1
Photo: staticflickr.com (free for commercial use)

Kivano (naučno poznat kao Cucumis metuliferus) ili afrička rogata dinja je voće koje vodi poreklo iz Afrike i pripada porodici krastavca, dinje i tikvica. Danas se može  videti da ovo egzotično voće uspeva i kod nas, lako se gaji, ne zahteva neke specifične uslove, a veoma je zdrava namirnica koja se može jesti preko cele godine.

Kada plod bude žutonarandžaste boje, znak je da je dobro zreo i tad je najslađi i najukusniji za konzumiranje. Meso ploda je jako zelene boje, ima puno semenki i po ukusu podseća na bananu i krastavac sa blagom aromom citrusnog voća.

Ovi ukusni i sočni plodovi, najbolji su da se jedu u svežem obliku, kao dodatak voćnoj salati, za sokove, od njih se mogu praviti razne poslastice, a neki ga dodaju paradajzu i krastvacu.

Kivano je voće prepupno korisnih sastojaka, vitamina i minerala. Bogati su vodom, dijetalnim vlaknima, vitaminima (C, A, B grupe), mineralima (kalijum, gvožđe, magnezijum), dok u manjim koncentracijama sadrži cink, bakar, kalcijum, mangan.

Jedite kivano za dobar rad srca i krvnih sudova

Kalijum i vitamin C u ovom voću štiti srce i krvne sudove.

Kalijum (koji u 100 gr ploda sadrži 123 mg), reguliše krvni pritisak, bitan je za dobar rad mozga i nervnog sistema, normalizuje srčani ritam. Dok vitamin C koga ovo voće sadrži u obilju snižava holesterol, stvara kolagen koji regeneriše i jača krvne sudove, čini ih elastičnijim, sprečava njihovo propadanje.

Hidrira organizam

Kao namirnica bogata vodom (90% čini voda) hidrira organizam, osvežava ga i odlična je za letnje vrućine. Uz to ćemo dobiti i dodatnu dozu pojedinih vitamina i minerala koji će povoljno delovati na naš organizam i celokupno zdravlje.

On poboljšava krvnu sliku i jača imunitet

Ova afrička dinja jača otpornost organizma, sto je posebno važno u hladnim zimskim danima u periodu prehlade i virusnih infekcija zahvaljujući obilju vitamina C (100 gr ploda sadrži 5,3 mg).

Vitamin C je snažan antioksidant, štiti telo od oksidativnog stresa, povećava apsorpciju gvožđa, pa je kivano odlična namirnica koja otklanja umor, iscrpljenost, malaksalost i štiti od anemije.

Za dobar rad mozga

Vitamin E u njemu suzbija slobodne radikale, usporava starenje, poboljšava rad mozga, sprečava opadanje kognitivnih funkcija, usporava napredovanje Alchajmerove bolesti i smanuje rizik od kardiovaskularnih i malignih oboljenja.

Kivano za dobar vid

Vitamin A koje ovo voće sadrži ima višestruku ulogu u našem organizmu, on jača imunitet, štiti sluzokožu organa za varenje, disanje, poboljšava vid, kao antioksidant čuva ćelije oka od oštećenja izazvanog slobodnim radikalima, štiti od katarakte i makularne degeneracije.

Za lepšu i zdraviju kožu

Antioksidanti poput vitamina C, E, A u njemu su takođe važni za zdravu i lepu kožu, oni štite od štetnog UV zračenja, sprečavaju rak kože, prevremeno starenje kože i stvaranje bora. Vitamin C i A podstiču stvaranje kolagena koji regeneriše kožu i čini je elastičnom, hidriranom  i zdravijom
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici