Image
Paradajz seceni 1
Photo: uihere.com (free for commercial use)

Paradajz naučno poznat kao Solanum Lycopersicum pripada grupi plodolikog povrća. Kao svež odličan je sastojak salata, dok njegovom pasterizacijom dobijamo ukusne proizvode kao što su sok, koncentrat, pelat koji se odlično slažu uz testeninu.

Pored toga što je tako sočan i ukusan on je i veoma zdrav. Paradajz je bogat vodom, (95 % čini voda u njemu), a ostatak čine uglavnom ugljeni hidrati i biljna vlakna. Odličan je izvor beta-karotena, vitamina C, E, K i nekih vitamina B grup, a od minerala sadrži kalijum, kalcijum, magnezijum, natrijum, gvožđe i pripada niskokaloričnim namirnicama, 1 paradajz nam daje oko 35 kalorija.

Paradajz je posebno bogat karotenoidom-likopenom, snažnim antioksidantom koji mu daje jaku crvenu boju i njegova koncentracija u paradajzu raste sa njegovom termičkom obradom, tj više ga ima u kuvanom paradajzu nego u svežem.

Evo kako paradajz deluje na naše zdravlje!

Odličan je za kožu

Paradajz je dobar izvor karotenoida, posebno likopena koji je snažan antioksidant, neutrališe štetne slobodne radikale, štiti ćelije kože od  štetnog UV zračenja, čime sprečava prevremeno starenje kože, stvaranje bora i smanjuje rizik od raka kože. Takođe je bogat vitaminima C i A jakim antioksidantima koji čuvaju zdravlje naše kože i održavaju je mladom i lepom.  

Pomaže kod zgrušavanja krvi i zarastanja rana

Paradajz je dobar izvor vitamina K (100 g sadrži 6 mcg vitamina K) neophodnog za formiranje protrombina neophodnog za zgrušavanje krvi i zaceljivanje rana.

Za dobar vid

Paradajz je bogat beta-karotenom koji se u digestvnom traktu razlaže i daje nam dva molekula vitamina A, bitnog za dobar vid i zdravlje očiju. On sadrži i karotenoide lutein i zeaksantin moćne antioksidante, koji štite oči od štetnog dejstva slobodnih radikala i smanjuju rizik od makularne degeneracije. 

Za zdravo srce

Likopen u paradajzu, kao jak antioksidant eliminiše štetne slobodne radikale, smanjuje oksidativni stres. On snižava “loš” LDL holesterol i sprečava njegovo taloženje na krvnim sudovima čime smanjuje rizik od ateroskleroze. Kalijum u njemu je bitan za pravilan rad mišića, opušta krvne sudove i snižava krvni pritisak čime čuva srce.

Paradajz takođe sadrži folate koji su bitni za razgradnju homocisteina, aminokiseline čije nagomilavanje u krvi može dovesti do srčanog i moždanog udara. 
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici