Image
Jaja 1
Photo: pixabay (free for commercial use)

Sve namirnice snabdevaju naše telo energijom. Neke namirnice poput rafinisanih ugljenih hidrata i šećera vratiće vam energiju u trenu, međutim telu je potrebnija održiva energija iz hrane kao što su voće, žitarice, mahunarke  koja bi nam pomogla da normalno funkicionišemo i lakše završavamo naše planirane obaveze.

Hrana bogata složenim ugljenim hidratima i proteinima najbolji je izbor za stabilan i održiv izvor energije. Bitno je održati stabilan nivo šećera u krvi kako bi se sprečili skokovi i padovi šećera zbog kojih bi se osećali tromo, gladno i bez energije.

Pogledajte neke od namirnica koje podižu nivo energije i daju snagu

Losos

Porcija od 70 grama kuvanog lososa obezbediće vam 8 grama masti, 20 grama proteina u samo 160 kalorija. Losos je riba bogata nezasićenim masnim kiselinama, vitaminima B6, B12, niacinom, vitaminom D (koji može pomoći kod umora).

Porcija ove ribe vam može pomoći kod stabilizacije šećera u krvi zahvaljujući nezasićenim mastima dok su vitamini B grupe odlični prirodni izvori energije.


Možda vas zanima:

VITAMIN D za bolje raspoloženje i jači imunitet


Lisnato zeleno povrće

Spanać, blitva i drugo lisnato zeleno povrće odličan su izvor magnezijuma (koji ima važnu ulogu u proizvodnji energije) i gvožđa koje podstiče cirklulaciju crvenih krvnih zrnaca, drže vam budnost i poboljšavaju koncetraciju.

Ovo povrće je odličan sastojak smutija i zdravih i ukusnih salata. Izblendirajte spanać, kivi, celer, zelenu jabuku i dobićete prirodno energetsko piće ouno vitamina.


Možda vas zanima: Zašto bi trebalo da jedete tamnozeleno i lisnato povrće?


Ljute papričice

Kalijum, vitamini E, A i B grupe prisutni su kod većine ljutih papričica. Svi ovi mikronutrijenti i prirodno prisutan kapsaicin u ovom povrću pojačaće vašu energiju i poboljšaće raspoloženje.

 Ljute papričice su odlične u sendvičima i salatama i njihovo dodavanje u ishranu može vam na prirodan način pružiti energiju kada vam je to potrebno.

Jaja

Jaja su puna vitamina B (koji su potrebni za pretvaranje hrane u energiju) i esencijalnih aminokiselina koji će vam pomoći da se osećate budnije ali i energičnije.

Biološki vredni proteini (potrebni za rast i razvoj organizma, za regeneraciju ćelija i tkiva, za mišiće) prisutni u njima držaće vam sitost nekoliko sati.

Banane

Jedna banana sadrži puno složenih ugljenih hidrata, oko 1,5 grama proteina, 3,5 grama vlakana (koja drže sitost) ali i aminokiselinu tirozin i savršen su međuobrok kada vam je potrebno malo više energije.

Ova aminokiselina povećava budnost, poboljšava mentalne sposobnosti i raspoloženje dok smanjuje stres, umor i nervozu. Ćuretina, mahunarke (soja, pasulj) su takođe dobar izvor ove aminokiseline.

Pratite nas na našoj Facebook stranici