Image
Losos vitamin d 2
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Vitamin D, je vitamin rastvorljiv u mastima, prirodno prisutan u nekim namirnicama i važan za mnoge procese u našem organizmu. Ovaj vitamin jača imunološki sistem, doprinosi dobroj mišićnoj funkciji, održava zdravlje srca i smanjuje rizik od depresije.

Zdrave kosti

Ovaj liposolubilni vitamin pomaže u regulisanju količine kalcijuma i fosfora u telu i bitan je za rast i zdravlje zuba, mišića i kostiju.

Njegov nedostatak može dovesti do deformiteta kostiju, gubitka koštane mase, rahitisa (kod dece) i osteomalacije kod odraslih koja se manifestuje omekšavanjem kostiju i bolovima.

Vitamin D i gojaznost

Ispitivanja su pokazala da nedostatak vitamina D može povećati rizik d gojaznosti. Jedna manja studija je pokazala da su žene sa niskim nivoima ovog vitamina sklonije gojenju. Kalcijum i vitamin D mogu delovati kao " suzbijači" apetita.

Takođe pročitajte: "Kako cink, probiotici i vitamin D mogu ojačati imunitet?

Dijabetes

Dijabetes tipa 2 je nemogućnost tela da koristi pravilno insulin što može dovesti da nivo šećera u krvi poraste iznad normalnih vrednosti. Vitamin D pomaže u apsorpciji kalcijuma, minerala koji pomaže u upravljanju šećera u krvi.

Istraživanja su pokazala da ljudi sa nedostatkom vitamina D imaju veći rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 dok osobe sa normalnim nivoom ovog vitamina imaju 45 % manji rizik od ovog oboljenja.

Depresija i vitamin D

Neke studije su pokazale povezanost između niskog nivoa vitamina D i depresije ali potrebna su dalja istraživanja. Sam vitamin D možda neće sprečiti nastanak depresije ali kombinacija antidepresiva i vitamina D može pomoći u smanjenju simptoma depresije kod pacijenata koji uzimaju terapiju.

Najbolji način da vaše telo usvoji vitamin D je izlaganje Suncu. Ukoliko se ne izlažete dovoljno Suncu nekad vam hrana neće obezbediti dovoljne količine ovog vitamina pa vam lekar u tom slučaju može preporučiti uzimanje suplemenata. Jednostavnim testom krvi može se ispitati nivo vitamina D u krvi.

Nizak nivo ovog vitamina u krvi povezuje se sa većim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara dok viši nivoi u krvi mogu oštetiti srce, krve sudove i bubrege. Najbolje je posavetovati se sa lekarom o odgovarajućoj količini ovog vitamina za potrebe vašeg organizma. 

Pogledajte koje su to namirnice dobar izvor ovog vitamina :

sir

mleko

žumance

goveđa jetra

crveno meso

masna riba (skuša, tunjevina, losos)

hrana obogaćena vitaminom D (sojino mleko, neki mlečni proizvodi, sok od pomorandže). 

Pratite nas na našoj Facebook stranici