Image
Tamnozeleno lisnato povrce 1
Photo: staticflickr.com (free for commercial use)

Tamnozeleno i lisnato povrće kome pripada spanać, blitva, kelj, brokoli, zelje, rukola, spada u najhranljivije jer donosi bogatstvo antioksidanata, dijetalnih vlakana, vitamina (A, C ,K, E, folata), minerala (gvožđa, magnezijuma, kalcijuma, kalijuma) i obezbeđuje nam složene ugljene hidrate, proteine.

Zašto bi trebalo da ga uključite u ishranu!

Postepeno oslobađanje glukoze u krvi

Oni koji primenjuju program ishrane sa malo ugljenih hidrata, otkriće da je tamnozeleno lisnato povrće posebno korisno. Ovi  zeleniši sadrže vrlo malo ugljenih hidrata, a ugljeni hidrati su upakovani u slojeve vlakana zbog čega se sporije vare u našem organizmu, daju nam duži osećaj sitosti nakon obroka i ne dovode do naglog skoka glukoze u krvi, što za posledicu ima stabilizaciju glukoze u krvi.

Dobar izvor vitamina K

Vitamin K je vitamin rastvorljiv u mastima i ključan je hranljivi sastojak u većini tamno zelenog povrća, brokoli, spanać, kelj. Ovaj vitamin je bitan za pravilno zgrušavanje krvi pa bi ljudi koji piju antikoagulante trebalo da vode računa pri konzumiranju ove grupe povrća.

Održite zdravu telesnu težinu

Kao hrana sa malo kalorija (100 grama blitve dace nam samo 12 kalorija, dok 100 grama kuvanog spanaća 24 kalorije) puno dijetalnih vlakana, proteina i važnih vitamina i minerala odlična je pomoć kod zdravog mršavljenja.

Štiti vid

Ova grupa povrća je dobar izvor jakih antioksidanata luteina i zeaksantina, koji štiti ćelije oka od oštećenja izazvanog slobodnim radikalima i smanjuju rizik od degeneracije makule koja je povezana sa starenjem.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici