Image
Seme suncokreta 2
Photo: torange.biz (free for commercial use)

Semenke suncokreta (Helianthus annuus) su u 16. Veku donete iz Amerike u Evropu i od tada je suncokretovo ulje široko rasprostranjeno u našim kuhinjama. 

Semenke suncokreta su izuzetno bogate hranljivim materijama, proteinima, zdravim esencijalnim masnim kiselina (linolna kiselina), vlaknima, bakrom, magnezijumom, kalcijumom, fosforom, selenom, cinkom, gvožđem, vitaminom E, vitaminima B grupe.

Ove semenke su zdravi izvori masti koje imaju bitnu ulogu u našem organizmu i nosioci su liposolubilnih vitamina (vitamini rastvorljivi u mastima) A, D, E i K.

Zašto je dobro uključiti seme suncokreta u ishranu?

1. Čuvaju srce i krvne sudove

Semenke suncokreta sadrže fitosterole koji sprečavaju taloženje “lošeg” LDL holesterola na zidovima arterija, snižavaju nivo holesterola ,smanjuju rizik od ateroskleroze i čuvaju zdravlje srca i krvnih sudova.

2. Za zdravu i lepu kožu

Semenke suncokreta imaju visok sadržaj vitamina E, moćnog antioksidanta, ¼ šolje ovih semenki zadovoljava 80% naših dnevnih potreba za ovim vitaminom. Vitamin E hidrira kožu, daje joj elastičnost i mekoću, štiti je od štetnog UV zračenja, smanjuje pojavu bora i sprečava njeno prevremeno starenje. 

3.Prevencija osteoporoze

Semenke suncokreta sadrže veliku količinu magnezijuma koji doprinosi normalnoj funkciji centralnog nervnog sistema, povoljno deluje na zdravlje srca, opušta mišiće i sprečava njihovo grčenje, neophodan za zdravu i jaku skeletnu strukturu i sprečava osteoporozu.

Nedostatak ovog minerala izaziva nervozu, premorenost, grčeve u mišićima, migrenu, zatvor.  

4. Odlične protiv umora, nesanice

Semenke suncokreta su bogate vitaminom B5 (pantotenskom kiselinom) koja:

-Razgrađuje masti i ugljene hidrate za snabedevanje organizma potrebnom energijom
-Ima ulogu u sintezi hormona
-Vitamin B5 potreban je za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca i holesterola
-Za zdravu funkciju mozga

Manjak vitamina B5 povezan je sa simptomima kao što su grčevi mišića, umor, nesanica, razdražljivosti, depresija, bolovi u stomaku. 

5. Za bolje raspoloženje

Kao dobar izvor magnezijuma ovo seme može poboljšati naše raspoloženje, smanjiti nervozu i sprečiti anskioznost i depresiju.

6. Potpomaže mršavljenje

Semenke suncokreta imaju visoku kalorijsku vrednost, ali su dobar izvor dijetalnih vlakana. Ova vlakna povoljno deluju na varenje, ubrzavaju metabolizam, smanjuju nivo holesterola i daju nam duži osećaj sitosti nakon jela, čime sprečavaju prejedanje i pomažu nam pri zdravom mršavljenju.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici