Image
Kakao 1
Photo: needpix.com (free for commercial use)

Kakao, plod drveta kakaovca, je važna sirovina za proizvodnju konditorskih proizvoda u prvom redu ukusne čokolade, raznih krema, slatkih poslastica, dezerata koje svi obožavamo ali kakao može takođe da pruži mnoge zdravstvene koristi, odličan je izvor antioksidanata, gvožđa, cinka, vitamina C i smatra se jednom od najhranljivijih namirnica.

Antioksidanti koji se nalaze u kakau neutrališu štetne slobodne radikale, štite organizam od njihovog štetnog dejstva, usporavaju starenje, podmlađuju kožu, smajuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, raka, degenerativnih bolesti  (Alchajmerove). 

Kakao zrno sadrži snažne antioksidante polifenole (posebno epikatehin i katehin) koji imaju blagotvorno dejstvo na ceo organizam, oni snižavaju krvni pritisak, regulišu nivo holesterola, smanjuju rizik od dijabetesa, poboljšavaju cirkulaciju i celokupno zdravlje srca.

Kakao sadrži i flavonole, flavonoide sa jakim antioksidativnim dejstvom, koji smanjuju oksidativni stres, čuvaju ćelije od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima, smanjuju krvni pritisak, podstču regeneraciju oštećenih krvnih sudova, smanjuju rizik od ateroskleroze, poboljšavaju funkciju trombocita i štite od srčanih bolesti.

Mineral magnezijum u njemu je takođe dobar za srce, jača ga, doprinosi pravilnom srčanom ritmu, snižava krvni pritisak, smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara.

Kakao stimuliše lučenje hormona sreće koji nam smanjuje stres, napetost i poboljšava raspoloženje.

Visok sadržaj fofora u njemu čini ga odličnim za studente, otklanja umor od umnog rada i poboljšava koncentraciju, dok magnezijum smanjuje umor, iscrpljenost, doprinosi normalnoj funkciji nervnog sistema pa je kakao napitak odličan lek protiv depresije, nervoze.

Ako želite da uživate u čokoladi kao poslastici, birajte tamnije čokolade (sa najmanje 70 procenata kakao delova) koje sadrže manje šećera i u zavisnosti od proizvođača mogu sadržati manje putera i zasićenih masti. 

Međutim prilikom tehnološkog procesa proizvodnje čokolade, veliki deo važnih hranljivih i lekovitih materija u kakaou biva uklonjeno pa sama čokolada nije tako dobar izvor ovih važnih i korisnih sastojaka pa eto dobrog razloga da umesto nje napravite topli kakao napitak koji će vam poboljšati koncetraciju, otkloniti mentalni umor, iscrpljenost i učiniti da se osećate srećnije.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici