Image
Lovor 1
Photo: pikist.com (free for commercial use)

Lovor ili lorber naučno poznat kao Laurus nobilis je zimzeleno drvo iz porodice lovora čije su listovi aromatični i poboljšavaju ukus jelima poput supa, gulaša i drugim ljutim jelima. Glavna prednost lovorovog lišća je u tome što mogu poboljšati ukus vaših obroka bez dodavanja natrijuma.

Pored toga što je popularan kao začinska biljka lovorov list vam može pružiti i mnoge zdravstvene koristi. Ovi jako aromatični listovi odličan su izvor važnih vitamina, minerala i eteričnih ulja koja mu daju ta lekovita svojstva i od davnina se koriste za lečenje raznih tegoba. Pruža nam vitamine A, C, B6, minerale (magnezijum, gvožđe, kalcijum, mangan, cink, bakar, kalijum, selen).

Pogledajmo koje su to prednosti korišćenja ovog začina:

Za bolje varenje

Listovi lovora povoljno deluju na ceo digestivni sistem, podstiču lučenje sokova za varenje, omogućavaju bolju probavu teške hrane, smanjuju nadutost ,smiruju grčeve, doprinose boljem radu želuca pa eto dobrih razloga da ga što više dodajete u hranu. Čaj od listova lovora podstiče apetit.

Osnažuje imunitet, štiti od prehlade i gripa i pomaže kod respiratornih tegoba

Listovi lovora su odličan izvor vitamina A i C  snažnih antioksidanata koji doprinose normalnoj funkciji imunog sistema, štite nas od raznih, virusnih i bakterijskih infekcija ( za jači umunitet možete koristi čaj ili eterično ulje lovorovog lista). Vitamin A ima višestruku ulogu u organizmu, štiti sluznice organa za disanje, varenje i čuva vid. Čaj ili sirup od lovrovog lista je odlična pomoć kod  jakog kašlja i bronhitisa, ulje lovora može takođe može ublažiti disajne tegobe i provereno je prirodno sredstvo za iskašljavanje.

Umiruje telo i duh

Ova biljka umiruje telo i opušta nervni sistem, smanjuje stres, popravlja raspoloženje, pomaže kod nesanice. U ove svrhe možete koristiti ulje lovora ili skuvati čaj od lovorovog lista.

On je prirodni analgetik

Ulje lovora ima jako analgetsko dejstvo ,ublažava bolove kod reume, artritisa, grčeva u mišićima, odlična je pomoć kod glavobolje.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici