Image
Sljiva 1
Photo: pxfuel.com (free for commercial use)

Šljive (Prunus domestica L.) pripadaju koštičavom voću čiji se plod sastoji od voćnog mesa i jedne koštice u koji se nalazi semenka.

One mogu biti različitog oblika, boje i veličine, zavisno od sorte i pristižu za berbu od druge polovine avgusta do kraja septembra.

Ovo voće se može jesti u svežem, sušenom obliku ili se prerađuje u sokove, kompote, slatka, džemove, alkoholna pića. 

Šljive su dobar izvor biološki aktivnih materija koja imaju povoljno dejstvo na zdravlje organizma. One sadrže dijetalna vlakna (koja kuvanjem šljiva jos više nabubre), vitamine (A, E, K, C, B6), minerale (magnezijum, kalcijum, kalijum, gvožđe) i pripadaju niskokaloričnim namirnicama.

Zašto je dobro jesti ovo voće?

Jačaju imunitet, sprečavaju anemiju, neguju kožu

Vitamin C u šljivi pruža brojne zdravstvene koristi. On je snažan antioksdant, koji jača naš imunitet (čuva nas od virusnih i bakterijskih infekcija), usporava proces starenja kože i stvaranje bora, potpomaže brže zarastanje rana, stvara kolagen koji regeneriše krvne sudove, zube, kosti, sprečava anemiju.

Čuvaju ćelije od oštećenja

Šljive sadrže fitonutrijente sa jakim antioksidativnim dejstvom među kojima i fenole. Antioksidanti neutrališu štetne slobodne radikale i sprečavaju oštećenja ćelija koje mogu dovesti do raka, kardiovaskularnih i neurodegenerativnih bolesti i prevremenog starenja.

Zatvor

Ovo koštičavo voće je savršen izvor rastvorljivih i nerastvorljivih dijetalnih vlakana koja čuvaju digestivni trakt i omogućavaju dobru probavu. Ova vlakna podstiču kretanje creva, njihovo redovno pražnjenje, mekšu stolicu (što je posebno dobro kod hemoroida), eliminištu toksine, bakterije iz organizma, oklanjaju zatvor, smanjuju rizik od raka debelog creva, snižavaju holesterol, stabilizuju nivo glukoze u krvi. Ukoliko imate problem za lenjim crevima i zatvorom suve šljive vam mogu pomoći jer su prirodni laksativ.

Poboljšava zdravlje srca

Rastvorljiva vlakna i kalijum je čine namirnicom koja čuva kardiovaskularno zdravlje. Rastvorljiva vlakna snižavaju nivo lošeg holesterola, sprečavaju njegovo taloženje na krvnim sudovima i smanjuju rizik od ateroskleroze, srčanog i moždanog udara. Mineral kalijum snižava krvni pritisak takođe doprinosi boljem kardiovaskularnom zdravlju. 

Prevencija dijabetesa

Ova voćka je dobra za kontrolu šećera u krvi zbog niskog glikemijskog indeksa i rastvorljivih vlakana koja usporavaju apsorpciju ugljenih hidrata što za posledicu ima stabilizaciju šećera u krvi i manji rizik od  nastanka dijabetesa tipa 2.

Za dobro zdravlje očiju

Fitonutrijenti poput luteina i zeaksantina u njoj čuvaju dobar vid. Oni su antioksidanti koji čuvaju ćelije oka od oksidativnog stresa i smanjuju rizik od degeneracije makule.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici