Image
Limunada 1
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Bogatstvo vlakana i vitamina C čine limun korisnim za naše zdravlje u svakom pogledu, čuva kardiovaskularno zdravlje, doprinosi dobrom procesu varenja, smanjuje rizik od gojaznosti i još dosta zdravstvenih blagodati. 

Limun je prepun vitamina koji doprinose normalnoj funkciji imunološkog sistema i povećavaju otpornost organizma prema raznim mirkobima, izazivačima raznih bolesti, što je naročito korisno kod drugotrajnih respiratornih infekcija.

Limunada je omiljeni letnji napitak koji rashlađuje i osvežava ali ovaj napitak je veoma dobar i tokom zimskih meseci kada nam je potrebna dodatna doza vitamina C  kako bi se zaštitili od sezonskih respiratornih infekcija

Navodimo vam još neke dobre razloge zašto bi trebalo da se opredelite za ovaj napitak

Limunada pospešuje detoksikaciju i rešava problem sa zatvorom

Ukoliko imate problema sa varenjem, neredovnom stolicom i zatvorom, limunada vam može pomoći da se rešite ovog problema.

Čaša mlake limunade posle obroka potpomaže procesu varenja hrane, otklanja probavne smetnje, čisti organizam od nakupljenih toksina i dopronosi boljoj apsorpciji hranljivih materija.

Bogat izvor vitamina C

Citrusno voće poput limuna sadrži velike količine vitamina C. Ovaj vitamin je dobro poznati antioksidant koji čuva ćelije od oksidativnog stresa, snižava holesterol, podstiče stvaranje kolagena koji regeneriše kožu, krvne sudove, zube, smanjuje umor, iscrpljenost, štiti od anemije.

Za održavanje dobre težine

Limunada hidrira i osvežava organizam, nadoknađuje izgubljenu tečnost i sprečava dehitrataciju. Ovaj napitak održavanjem dobre probave, hidratacije i detoksikacije organizma doprinose eliminaciji suvišnih kilograma. Limun sadrži supstance koja pomažu da se brzo zasitimo čime se smanjuje apetit i sprečava unos bespotrebnih kalorija. Polifenoli iz ovog voća pomoći će vam da kontrolišete težinu i smanjite rizik od gojaznosti.

Napitak dobar za bubrege

Limun takođe čuva dobro zdravlje bubrega. Njegovo antiseptično dejstvo sprečava infekcije bubrega dok limunska kiselina iz njega sprečava nastanak kamena u bubregu. U slučaju već postojećih bubrežnih kamenaca pijenje limunade takođe može pomoći lakšoj razgradnji i eliminaciji ovog kamenja iz organizma.

Pratite nas na našoj Facebook stranici