Image
Kamilica 1
Photo: pixnio.com (free for commercial use)

Kamilica (naučno poznata kao matricaria recutita) je cvetna biljka iz porodice Asteraceae koja raste na mestima izloženim Suncu i koja je rasprostranjena u skoro celoj Evropi i umerenim i sutropskim delovima Azije.

Cvetovi kamilice sadrže flavonoide, etarska ulja, tanine, seskviterpene i antioksidante, a nakon što se osuše, mogu se koristiti za razne biljne i prirodne lekove.

Čaj od ove biljke pored toga što osvežava on ublažava probavne tegobe, anksioznost, nesanicu, menstrualne bolove, hemoroide, probleme sa bubrezima, bešikom, iritiranu kožu.

Esencijalno ulje i ekstrakti cvetova ove biljke sadrže preko 120 hemijskih sastojaka, od kojih su većina aktivni i pokazuju protivupalno, antiseptično, antibakterijsko, antivirusno, antioksidativno dejstvo, ublažavaju upalne procese, grčeve, nadutost, elimišu gasove, opuštaju i smiruju nervnu napetost, štite od bakterija koje mogu izazvati čir na želucu.

Ublažava nervnu napetost

Čaj, kapsule ili ulje kamilice su pravi prirodni reduktori stresa, koji imaju umirujuće dejstvo, smiruju, opuštaju, ublažavaju nesanicu, nervozu, napetost, stres

Istraživanja su pokazala da je kamilica vrlo efkiasna za ublažavanje simptotma anksioznosti, ekstrakt kamilice pokazuje umereni anti-anksiozni i antidepresivni efekat pružanjem osećaja smirenosti, ublažavanjem nesanice i poboljšanjem raspoloženja.

Kamilicom protiv nesanice

Šolja čaja od kamilice pred spavanja opustiće vas i pomoći vam da lakše utonete u san. Ovaj umirujući efekat kamilica pokazuje zahvaljujući jedinjenu apigenin, antioksidantu koji se vezuje za određene receptore u mozgu čime se smanjuje anksioznost, ubrzava uspavljivanje i poboljšava kvalitet sna.

Pomaže kod problema sa varenjem

Čaj od kamilice pokazuje antiinflamatorno, spazmolitično (opušta glatke mišiće) i karminativno dejstvo (pomaže kod nadutosti).

Ispijanje ovog čaja olakšava rad organa za varenje, poboljšava probavu, umiruje probavne tegobe, uznemiren stomak, smanjuje gasove, nadutost i umiruje menstrualne grčeve.

Biljka koja čuva srce

Flavoni, antioksidanti prisutni u čaju od kamilice čuvaju zdravlje srca. Redovno ispijanje ovog čaja smanjuje stres, opušta krvne sudove i arterije, poboljšava kvalitet sna i može vam pomoći u održavanju normalne vrednosti krvnog pritiska.

Važno je napomenuti da bi osobe koje uzimaju lekove za razređivanje krvi pre konzumiranja čaja od kamilice  trebalo da se konsultuju sa svojim doktorom kako ne bi došlo do neželjenih efekata.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici