Image
Acerola 1
Photo: pikist.com (free for commercial use)

Acerola (Malpighia emarginata) ili kako je nazivaju karibska trešnja, vodi poreklo iz Južne, Centralne Amerike i Meksika. Poseduje 65 puta više vitamina C od narandže. Izgleda kao trešnja slatko-kiselog ukusa.

Izvor je flavonoida, karotenoida, vitamina C, A, B1, B2, B3, B5, B9, minerala kalcijuma, cinka, selena, gvožđa, magnezijuma, fosfora, bakra, kalijuma, obezbeđuje nam ugljenim hidrate, proteine i biljna vlakna. 
Acerola ima duplo više magnezijuma, kalijuma i vitamina B5 od narandže.

Zašto je dobra acerola?

Sprečava kardiovaskularne bolesti

Ova voćkica kao odličan izvor vitamina C štiti od kardiovaskularnih bolesti. Vitamin C stvara kolagen koji regeneriše krvne sudove, pomaže u sprečavanju ateroskleroze, čime se smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.

Sprečava anemiju

Vitamin C iz acerole poboljšava apsorpciju gvožđa iz namirnica koje unosimo i time sprečava anemiju.

Jača imunitet

Acerola je dobar izvor vitamina C. Ovaj moćni antioksidant jača naš imunitet i čuva organizam od bakterijskih i virusnih infekcija, naročito u zimskim mesecima od prehlade i gripa.

Sprečava prevremeno starenje kože

Vitamin C u njoj kao snažan antioksidans suzbija štetne efekte slobodnih radikala koji uzrokuju oštećenje kolagena i stvaranje bora. Hidrira kožu, daje joj elastičnost i sprečava njeno prevremeno starenje.

Štiti od raka

Acerola je moćan antioksidant, eliminiše štetne slobodne radikale i toksine iz našeg organizma, popravlja već oštećene ćelije i smanjuje rizik od nastanka raka i kardiovaskularnih bolesti.

Pomoć kod bolnog i upaljenog grla

Problem bolnog i upaljenog grla može se ublažiti primenom soka od acerole.

Dijabetes

Antioksidanti u aceroli se bore protiv oksidativnog stresa koji može da poremeti metabolizam glukoze i dovede do dijabetesa.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici