Image
Bamija 1
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Bamija (ili Okra) je tropska biljka sa malo kalorija, a prepuno hranljivih materija. Ona je bogat izvor vitamina (A, C, K, folata, B6), minerala (kalijuma, kalcijuma, magnezijuma), biljnih vlakana (rastvorljivih i nerastvorljivih) i drugih hranljivih materija koje pružaju brojne zdravstvene koristi od lečenja dijabetesa do prevencije bubrežnih bolesti.

Bamija obilije vitaminima B grupe i omega masnim kiselinama koje doprinose dobrom radu nervnog sistema i time poboljšavaju pamćenje i koncetraciju.

Ova biljka specifičnog ukusa može se pripremati na mnogo načina, kuvanjem, prženjem, dinstanjem, pečenjem, odličan je dodatak supicama, čorbicama.

Reguliše krvni pritisak

Bamija sadrži dosta minerala poput kalijuma i magnezijuma koji je čine blagotvornom namirnicom za srce. Kalijum pomaže u balansiranju natrijuma i ima značajnu ulogu u regulisanju osmotskog pritiska. On opušta krvne sudove i arterije čime snižava krvni pritisak.

Magnezijum je odličan za nervni sistem, mišiće, a zajedno sa kalijumom neophodan je za regulisanje krvnog pritiska.

Takođe pročitajte: Nedostatak magnezijuma i najčešći simptomi koji ga prate

Pomoć kod probavnih tegoba

Zahvaljujući visokom sadržaju dijetalnih vlakana bamija je namirnica izuzetno korisna za digestivni sistem. Vlakna potpomažu crevnu peristaltiku, poboljšavaju iskoristljivost hranljivih materija iz hrane, ubrzavaju metabolizam, sprečavaju zatvor pa je bamija odličan laksativ.

Rastvorljiva vlakna u njoj doprinose stabilizaciji šećera u krvi, usporavaju apsorpciju holesterola i time smanjuju rizik od srčanih bolesti.

Jača imunitet

Bogatstvo antioksidanata poput kvercetina, katehina, procijanidina čine ovo povrće odličnim za prevenciju ali i lečenje dijabetesa i drugih zdravstvenih problema.

Vitamin C, čiji je bamija takođe dobar izvor, stimuliše imunitet da proizvodi bela krvni zrnca koja brane organizam od raznih patogena i time jačaju imunološki sistem i sprečavaju razne bolesti.

Dobra za vid

Antioksidativne komponente poput vitamina A, luteina, ksantina, beta-karotena iz bamije poboljšavaju očno zdravlje.

Oni neutrališu slobodne radikale, sprečavaju oštećenje ćelija oka pa se redovnim konzumiranjem ovog povrća može sprečiti katarakta, degeneracija makule i zaštiti vid.

Kontroliše nivo šećera u krvi

Visok sadržaja antioksidanata, minerala, rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana i nizak glikemijski indeks (20) čini bamiju idealnim povrćem za kontrolu šećera u krvi (usporava apsopciju šećera i sprečava nagli skok).

Ipak osobe sa dijabetesom trebalo bi da budu oprezne ukoliko koriste veće količine bamije u ishrani jer ona može ometati dejstvo lekova koji se koriste za lečenje dijabetesa tipa 2.

Možda vas zanima: Povećajte gustinu kostiju i zaštite ih od propadanja pomoću ovih namirnica

Za snažnije kosti i pravilno zgrušavanje krvi

Bamija je puna vitamina K, bitnog za dobru apsopciju i ugradnju kalcijuma u koštanu masu, čime jača kosti, smanjuje rizik od preloma i osteoporoze. Vitamin K je takođe neophodan u procesu zgrušavanja krvi.

Pratite nas na našoj Facebook stranici