Image
Godzi bobice 2
Photo: pixabay.com (free for commercial use)

Godži bobice (Licium barbarum) su crveno-naradžasto bobičasto voće koje vodi poreklo iz Kine gde se koristi više od 3000 godina u drevnoj kineskoj medicini zbog svog lekovitog dejstva i bogatog sadržaja vitamina i antioksidanata. 

One su pune antioksidanata, biljnih vlakana, proteina (znatno veći sadržaj nego bilo koje drugo voće i uz to nam pružaju sve esencijalne aminokiseline neophodne našem organizmu), vitamina (A, C), minerala (cinka, gvožđa, selena, kalcijuma). Pružaju nam malo bakra, mangana, magnezijuma. 

Njihova narandžasto-crvena boja potiče od karotenoida, koji ih čine namirnicom sa jakim antioksidativnim dejstvom.

Godži bobice sušene ili sveže su savršena zaštita od prehlade i gripa tokom sezone virusa, one poboljšavaju pamćenje, regulišu probavu, detoksikuju organizam, daju energiju, smanjuju umor i iscrpljenost, imaju antibakterijsko i protivupalno dejstvo.

Mogu se naći u svežem obliku, kao sušene, u obliku soka i raznih suplemenata.

Bobice prepune antioksidanata

One nam pružaju obilje antioksidanata, koji se bore sa štetnim slobodnim radikalima, čuvaju ćelije od oštećenja, poboljašavaju imunitet, usporavaju proces starenja, sprečavaju razvoj neuorodegenerativnih bolesti (Alchajmerove, Parkinsonove bolesti), štite od raka i revitalizuju ceo organizam.

Jačaju vid

Ove bobice su bogat izvor karotenoida, zeaksantina koji poboljšava vid i čuva zdravlje očiju. To je jak antioksidant koji štiti oči od štetnog UV zračenja i smanjuje rizik od nastanka katarakte i makularne degeneracije.

Čine kožu mlađom, elastičnom i zdravom

Antioksidantni poput beta-karotena i vitamina C u njima čine ove bobice savršenom namirnicom za negu kože. Oni podstiču proizvodnju kolagena koji obnavlja kožu, čini je hidriranom i zdravom, štite je od štetnog UV zračenja, sprečavaju njeno starenje, stvaranje bora i smanjuju rizik od raka kože.

Jedite ove bobice za vitku liniju

Kao niskokalorična namirnica bogata dijetalnim vlaknima savršena je za dijete za mršavljenje ili održavanje zdrave telesne težine. Vlakna nam daju duži osećaj sitosti nakon jela, čine sprečavaju nekotrolisano jedenje i preterani unos kalorija, a sve to potpomaže zdravom gubitku kilograma.

Bolji imunitet

Godži bobice su pune vitamina C, moćnog antioksidanta koji uklanja slobodne radikale i sprečava oštećenje ćelija. On stimuliše sintezu kolagena koji regeneriše krvne sudove, desni, kosti, ubrzava zarastanje rana, jača imunitet. 

Odlične protiv anemije

Kao bobice prepune gvožđa (sadrže više gvožđa od spanaća) i vitamina C, koji poboljšava apsorpciju gvožđa savršene su u borbi sa anemijom.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici