Image
Rukola 2
Photo: pxfuel.com (free for commercial use)

Rukola ili arugula je jednogodišnja biljka iz porodice kupusnjača, specifičnog aromatičnog ukusa koji čini njene mlade listove odličnim za salate, sendviče, pice.

Ona je prepuna hranljivih i antioksidativnih materija koji je čine veoma lekovitom biljkom. Sjajan je izvor dijetalnih vlakana, eteričnih ulja, organskih kiselina, vitamina (A, C, K, vitamina B grupe, folata), minerala (gvožđa, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, mangana i kalijuma, cinka, bakra) i pripada niskokaloričnim namirnicama.

Rukola i antioksidativno dejstvo

Rukola je odličan izvor antioksidanata koji eliminišu slobodne radikale, imaju protivupalno dejstvo, usporavaju starenje i smanjuju rizik od mnogih bolesti, među kojima i kancera.

Za dobar ten

Rukola je sjajan izvor vitamina A bitnog za dobro zdravlje kostiju, kože, očiju i dobrog imuniteta. On je antioksidant koji štiti kožu od štetnog UV zračenja, stvara kolagen koji obnavlja kožu, čini je hidirarnom, elastičnom i neophodan je za njen dobar lep ten. 

Prevencija osteoporoze

Ova aromatična biljka sadrži i vitamin K koji potpomaže apsorpciju kalcijuma, čuva gustinu i jačinu kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze, pa je rukola posebno dobra za žene nakon menopauze koje su u većem riziku od ove bolesti. 

Jača imunitet, štiti od anemije i pobeđuje umor

Ovaj zeleniš je prepun vitamina i minerala koji jačaju naš imunitet. Jedan od njih je i vitamin C (15 mg u 100 grama), moćan antioksidant  koji suzbija slobodne radikale, štiti ćelije od oštećenja, podstiče stvaranje belih krvnih zrnaca i jača imunološki sistem.

On takođe poboljšava apsorpciju gvožđa, što čini rukolu biljkom savršenom protiv umora, iscrpljenosti i anemije

Preporučuje se trudnicama

Rukola je kao i drugo lisnato zeleno povrće bogata folatima. Folati imaju dobro utvrđenu ulogu u normalnom razvoju fetusa, sprečavanju komplikacije koje mogu dovesti do spontanog pobačaja i rođenja beba sa određenim deformitetima.

Za dobru funkciju nervnog sistema

Vitamini B grupe u njoj doprinose normalnom energetskom metabolizmu, dobrom funkcionisanju nervnog i imunog sistema, pomažu u stvaranju i održavanju crvenih krvnih zrnaca. Oni nam doprinose da se lakše izborimo sa stresom, mentalnim i fizičkim naporima.

Pomoć pri mršavljenju

Rukola je niskokalorična namirnica (u 100 grama ima samo 25 kalorija), bogata dijetalnim vlaknima (koja stimulišu organe za varenje i poboljšavaju probavu), hranljivim materijama i vitaminima i idelna je za one koji vode računa o svojoj liniji ili žele da smršaju. 

Zbog stimulativnog dejstva na organe za varenje, ova biljka je naročito korisna kod zatvora i za ljude koji imaju čir na želucu ili dvnaestopalačnom crevu.
 

Pratite nas na našoj Facebook stranici